Українські олігархи можуть потрапити до чорного списку ЄС?

П'ятниця, 7 лютого 2014, 09:41

Єврокомісія в обхід FATF може застосувати більш жорстокий режим до проведення фінансових операцій громадян ЄС, що перебувають під впливом політиків які не є членами ЄС, тобто фактично включити Україну до чорного списку в обхід FATF.

Про це повідомив провідний спеціаліст Financial Transparency Coalition Коен Руверс в інтерв'ю DW.

"Я думаю, що ті люди, яких згадують у публікаціях у зв'язку із відмиванням грошей, а також відповідні органи, що мають протидіяти таким злочинам у країнах ЄС, були стривожені інформацією у ЗМІ. Маю надію, що це призведе до формальних кроків", - сказав Руверс, відповідаючи на питання про відмивання грошей українськими можновладцями та олігархами.

"Якщо фінансові злочини та корупція мали місце, або ж мають місце, тоді важливо вчинити правосуддя, а вкрадене повернути законним власникам. У випадку розкрадання державних фондів кошти мають бути повернені громадянам України", - уточнив він.

Реклама:

За словами Руверса, нині Європарламент збирається переглянути директиву ЄС з відмивання грошей.

"А це допоможе захистити ринок Євросоюзу від злочинців, з якої країни вони б не прибували. Зміни до директиви будуть винесені на голосування у комітеті з питань економіки та монетарних справ, а також комітеті громадянських свобод, правосуддя та внутрішньої політики уже наступного тижня - 13 лютого", - каже фінансист.

Крім того, реверс пояснив, які наслідки це може мати для України, і чи зміни у директиві дозволять розслідувати факти відмивання грошей.

Так, за його словами, повне відкриття інформації означатиме, що всім стануть відомі імена бенефіціарних власників та юридичних осіб компаній, трастів і так далі, які знаходяться в країнах-членах ЄС, що може надати докази під час розслідуваних справ з відмивання грошей.

"Читаючи "компромісний варіант" змін до директиви, я натрапив на дві цікаві поправки, які мають відношення до України. Як відомо, ця держава не включена нині до "чорного списку" FATF, до якого увійшли країни, що не борються з відмиванням грошей. Так от, ці дві поправки дозволять ЄК в обхід FATF застосувати більш жорстокий режим до проведення фінансових операцій громадян ЄС, що перебувають під впливом політиків з країн, які не є членами ЄС, тобто фактично включити Україну до чорного списку в обхід FATF", - підсумував Руверс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: