НБУ обмежить купівлю інвалюти на міжбанку

Четвер, 6 лютого 2014, 20:32

Національний банк України вводить тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями.

Відповідне рішення закріплено згідно з постановою НБУ № 49, яка набуває чинності з 7 лютого 2014 року і діє до прийняття Нацбанком окремого рішення.

"Постанова передбачає, зокрема: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку НБУ, встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами", - йдеться в повідомленні.

Також передбачаються певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів у межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремим операціями.

Реклама:

Згідно з постановою № 49 також передбачаються певні обмеження на терміни купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Крім того, постанова № 49 передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов'язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат.

При цьому, згідно з повідомленням, постанова не обмежує оплату витрат на навчання і лікування за кордоном, транспортування хворих, переказів, здійснюваних у разі зміни держави проживання або пов'язаних з оплатою праці нерезидентів в Україні.

Нормативний акт, за оцінкою Нацбанку, також підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу і не обмежує використання громадянами їх доходів і заощаджень.

У повідомленні наголошується, що НБУ ухвалив таке рішення з урахуванням необхідності виконання основної конституційної функції центрального банку щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України: постанова № 49 носить тимчасовий і виключно упереджувальний характер.

У повідомленні також вказується, що НБУ, враховуючи підвищення курсової волатильності гривні і певну напругу на валютному ринку, зокрема, збільшив свою присутність на міжбанку і застосував наявні у нього механізми та інструменти валютної стабілізації.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: