Більше 50% аграріїв скаржаться на зниження рентабельності

Четвер, 6 лютого 2014, 18:07

Більше 50% аграріїв вказали на зниження рентабельності по кожній з основних культур у 2013 році.

Про це свідчать результати опитування незалежних сільськогосподарських підприємств, проведеного агентством AgriSurvey, повідомляє прес-служба "Українського клубу аграрного бізнесу".

Згідно з результатами опитування, рентабельність вирощування основних сільськогосподарських культур у 2013 році зросла лише у 23% аграріїв, тоді як більше половини опитаних виробників сільгосппродукції вказали на зниження рентабельності по кожній з основних культур.

Так, станом на січень 2014 року найбільша кількість опитаних власників незалежних сільськогосподарських підприємств, близько 57%, скаржилася на зниження прибутковості вирощування пшениці.

Реклама:

Згідно з наданою фермерами інформації про фінансові показники їх підприємств, рентабельність вирощування пшениці цього року знизилася приблизно на 5,7%.

За підрахунками асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", рентабельність пшениці в 2013 році становитиме 5%, на противагу 11% в 2012 році.

Як наголошується, регіональні відмінності між результатами вказують на істотний спад прибутковості основних культур в Сумській і Полтавській областях.

"Фермери цього регіону найбільш негативно оцінили рентабельність вирощування пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої в 2013 році. Зате аграрії з центральних і південно-центральних областей оцінюють прибутковість свого виробництва найбільш оптимістично", - зазначає прес-служба.

"Незважаючи на відсутність остаточних даних по рентабельності основних сільськогосподарських культур, 2013 рік, безумовно, став менш прибутковим для українських аграріїв у порівнянні з попередніми роками", - говорить координатор соціологічних і маркетингових досліджень AgriSurvey Анна Квіт.

За її словами, стрімке зниження ціни на с/г продукцію, коли в порівнянні з січнем 2013 року ціна на пшеницю 3 класу знизилася на 16%, а на кукурудзу на умовах EXW - на 39%, і брак потужностей для зберігання в період масового надходження продукції змушують продавати сільськогосподарську продукцію на невигідних для аграріїв умовах.

"Інтегрованість у світовий ринок завжди пов'язана з уразливістю до його коливань, і тільки в лютому 2014 року ціни на основні зернові культури вийшли на рівень, який гарантує беззбитковість виробництва", - зазначила Квіт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!