Уряд спростив доступ до реєстру майна

Четвер, 6 лютого 2014, 10:09

Уряд вніс зміни до порядку ведення держреєстру майнових прав на нерухоме майно.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинилися зміни в порядок ведення держреєстру майнових прав на нерухоме майно, підготовлені за ініціативою Міністерства юстиції.

Як повідомляється, документ на засіданні Кабінету міністрів був прийнятий без зауважень.

Реклама:

У пояснювальній записці зазначається, що запропоновані поправки вдосконалять процес реєстрації прав власності на майно та їх обтяжень.

Тепер буде прописана чітка процедура внесення записів до державного реєстру при отриманні свідоцтва про право власності. Прийнята в кінці жовтня 2011 року постанова спочатку цього не передбачала, як і процедуру отримання дубліката документа, що підтверджує право власності на нерухомий об'єкт.

Як зазначає юрист юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Руслан Бандурист, держреєстратор до цього не мав покрокових дій і в більшості випадку відправляв заявників до суду для визнання їх права власності.

"Проблем з володінням і користуванням об'єктом заявники не мають, а от з його розпорядженням, якщо хотіли відчужувати, необхідно було підтвердження", - додає він.

Старший юрист юридичної компанії "Гвоздій та Оберкович" Максим Лебедєв додає, що особливо гостро ця проблема стосувалася власників земельних ділянок, сертифікати на які були видані в 1980-х роках, а в земельному кадастрі такої інформації про ці ділянки не збереглося.

Крім того, зміни до постанови передбачають можливість надання інформації з держреєстру будь-якій фізичній та юридичній особі про наявність обтяжень на об'єкт нерухомості іпотекою, забороною або арештом.

Як повідомляється, в цьому документі є норми, які можуть стати причиною судових розглядів, і на це потрібно звернути увагу.

Зокрема, всупереч нормам закону " Про держреєстрацію речових прав", постановою встановлено право центрального апарату Укрдержреєстру здійснювати реєстрацію прав на нерухомість.

"Це фактично легалізує негативну практику виборчої реєстрації найбільш великих об'єктів центральним апаратом, а не територіальними органами, як це наказано законом" , - пояснює Владислав Кисіль. - І основним ризиком може бути те, що всі реєстраційні дії мають право бути оскаржені в суді".

Крім того, Кисіль впевнений, що Мін'юсту нарешті потрібно звернути увагу на більш глобальні зміни в законодавство, про які юристи говорять вже три роки, а не концентруватися на точкових технічних поправках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!