"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" закупив менше газу, ніж очікував "Газпром"

Четвер, 6 лютого 2014, 09:39

Тепла погода на початку зими поставила під питання виконання Україною своїх зобов'язань щодо збільшення закупівель газу в Росії.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора в.о. міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що в першому кварталі країна споживе лише 6,3 млрд. кубометрів газу, що як мінімум на чверть менше обсягу закупівлі, очікуваного "Газпромом".

У першому кварталі 2014 року "Нафтогаз" планує придбати у ВАТ "Газпрому" тільки 6,3 млрд кубометрів природного газу, заявив Ставицький в "Урядовий кур'єр".

Реклама:

За його словами, остаточні показники обсягів імпорту природного газу будуть сформовані наприкінці лютого поточного року. Ставицький зазначив, що цього року Україна також збільшить видобуток власного газу на 8-9%, до 22 млрд. кубометрів.

Як розповіло виданню джерело в Міненерговугілля, на перший квартал зазвичай припадає не менше 25-30% всього річного споживання газу.

"Найбільші обсяги закупівлі традиційно бувають в I, III і IV кварталах", - пояснив співрозмовник.

Раніше Ставицький заявляв, що країна цього року імпортує з Росії не менше 33-35 млрд. кубометрів газу.

За його словами, точний обсяг залежатиме від того, наскільки холодною в поточному році буде зима. Ця заява прозвучала у відповідь на нагадування російської сторони про те, що Україна в 2014 році повинна закупити 35-40 млрд кубометрів газу, як передбачає контракт з "Газпромом".

Таким чином, обсяг закупівель газу в першому кварталі складе як мінімум на чверть менше запланованого.

"Зниження споживання пов'язано з тим, що листопад, грудень і перша половина січня було досить теплі, і у нас залишилося багато газу в підземних газосховищах", - сказало джерело в Міненерговугілля.

Нагадаємо, на початку січня НАК і "Газпром" затвердили коефіцієнт до формули ціни на газ на перший квартал 2014 року, який призведе до її зниження з 390 до 268,5 доларів за тис. кубометрів.

Ставицький впевнений у збереженні ціни на закуповуваний у російського монополіста газ як мінімум до кінця року.

Він обгрунтував свою позицію тим , що присутність на українському ринку для "Газпрому" має дуже велике значення, а Україна продемонструвала технічну можливість власної системи магістральних газопроводів для здійснення реверсних поставок газу, які будуть конкурентними для російських.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!