Італія пригрозила рейтинговим агентствам позовом на 234 мільярда євро

Середа, 5 лютого 2014, 17:50

В Італії рахункова палата попередила, що великій трійці рейтингових агентств - Standard&Poor's, Moody's Investor Service і Fitch Ratings - може бути пред'явлений позов на 234 мільярди євро.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на The Financial Times.

Подробиці про можливий позов будуть повідомлені 19 лютого.

У Corte dei Conti вважають, що рейтингові агентства неправомірно занизили оцінку фінансового потенціалу Італії в розпал боргової кризи в 2011 році, що і призвело до збитку на сотні мільярдів євро.

Реклама:

Зокрема, "вони не врахували італійської історії, мистецтва і природи, які є загальновизнаними основами економічної потужності країни".

У S&P назвали можливий позов позбавленим усіляких підстав.

В агентстві планують апелювати до того, що повноваження Corte dei Conti поширюються тільки на урядові установи і чиновників, а не на рейтингові агентства.

У Moody's Investor Service також назвали претензії італійської влади безпідставними.

Fitch Ratings оголосив, що має намір співпрацювати з Римом в його розслідуванні, а дії агентства в момент кризи були повністю законними.

У грудні 2013 Європейська організація з цінних паперів і фінансових ринків (ESMA) попередила "велику трійку" про можливі санкції у зв'язку з помилками, допущеними нею під час кризи.

Невдоволення європейського регулятора викликали затримки з публікаціями суверенних рейтингів, можливі витоки інформації і потенційний конфлікт інтересів.

У США рейтингові агентства також піддаються критиці.

Зокрема, проти S&P було подано позов на п'ять мільярдів доларів. Влада Сполучених Штатів підозрює його у завищенні рейтингів іпотечних цінних паперів напередодні фінансової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: