"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

JP Morgan виплатить 614 мільйонів штрафу американській владі

Середа, 5 лютого 2014, 10:29

Американський банк JP Morgan Chase заплатить 614 мільйонів доларів для врегулювання звинувачень, пов'язаних з іпотечними цінними паперами.

Раніше влада США звинуватила JP Morgan в тому, що він ввів в оману уряд про якість іпотечних кредитів, які видавалися банком, пишуть "Вести.ru".

Департамент юстиції в Манхеттені і ряд інших державних установ повідомили, що банк визнав себе винним у наданні неправдивих відомостей у державні органи.

Видання нагадує, що в розпал світової фінансової кризи в 2008 році банк звернувся за державною підтримкою для хеджування і рефінансування тисяч своїх іпотечних кредитів.

Реклама:

Як тільки почалися дефолти за неякісними іпотечними кредитами, слідчі органи звинуватили банк у тому, що своїми діями він приніс значних збитків державі.

Звинувачення в першу чергу пов'язані з участю банку в двох державних програмах. Перша була ініційована міністерством у справах ветеранів, друга - міністерством житлового будівництва і міського розвитку.

Якщо банк брав участь в одній з цих програм, то в разі дефолту за іпотечним кредитом держава зобов'язувалася компенсувати витрати банку. Подібна ситуація стала причиною того, що банк перекладав свої ризики на державу.

Примітно, що JP Morgan встановив рекорд серед банків США за видатками на судові розгляди, сума яких за п'ять років з 2008 по 2013 роки перевищила 18 млрд доларів.

Банк уже був оштрафований владою США і Великобританії на суму в 920 млн доларів у справі "Лондонського кита" Бруно Іксіля, дії якого завдали збитків у 6 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: