Німецький дипломат: Захід надасть фіндопомогу лише опозиційному уряду України

Вівторок, 4 лютого 2014, 17:33

Євросоюз та США нададуть фінансову допомогу Україні лише в тому випадку, якщо уряд буде сформовано опозицією.

Про це в інтерв'ю Deutschlandfunk сказав координатор німецько-російської співпраці у міністерстві закордонних справ Німеччини Гернот Ерлер, повідомляє Deutsche welle.

"Мета цієї допомоги - підтримати у трансформаційній фазі сили реформаторів", - наголосив Ерлер.

"Тобто адреса допомоги вельми однозначна: тимчасовий уряд, який буде створений опозицією... Це вельми необхідна перспектива - запропонувати населенню реалістичний шлях на той випадок, якщо влада опиниться в руках опозиції", - пояснив Ерлер.

Реклама:

Він зауважив, що українська опозиція потребує економічної допомоги, адже влада вже отримала від Росії пропозицію надання кредиту на суму понад 15 мільярдів євро.

Коментуючи заяви представників ЄС про те, що західні донори не "торгуватимуться" з Україною з огляду на отримувані нею кредити від Кремля, Ерлер зазначив: "Без такої пропозиції виникає ситуація тиску. Зважаючи на те, як поводитиметься російський уряд, одна сторона може завжди заявляти про те, що вона має перспективу на цей та наступні роки. Водночас інша сторона не буде спроможна щось запропонувати з фінансової точки зору. Цей дисбаланс буде не на користь українській опозиції".

При цьому німецький політик наголосив, що в обмін на допомогу ЄС вимагатиме від опозиційного уряду  проведення реформ.

На запитання про те, чи не стане обов'язковою умовою надання фінансової допомоги повернення України до тексту Конституції 2004 року, Ерлер зауважив, що нині йдеться тільки про "тимчасовий уряд, перехідний період, політичні та економічні реформи".

"Зрозуміло, що це не має стати діжкою без дна", - заявив Ерлер.

Раніше видання EUobserver повідомило, що голова дипломатії ЄС Кетрін Ештон збирається у Києві запропонувати грошову допомогу в обмін на політичне вирішення кризи.

Така пропозиція, як зауважує видання, буде озвучена в той час, як кількість країн, що підтримують санкції ЄС до України зростає.

Ештон має приїхати в Україну ввечері у вівторок. У середу в неї відбудуться зустрічі з лідерами опозиції та представниками влади.

У вівторок міністерство закордонних справ України викликало німецького посла Крістофа Вайля після того, як глава МЗС Німеччини заявив про можливість введення санкцій проти України.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!