Профіцит платіжного балансу в 2013 році становив 2 мільярди доларів - НБУ

Вівторок, 4 лютого 2014, 16:52

Платіжний баланс України в 2013 році зведено з профіцитом 2 мільярди доларів, тоді як у 2012 році його дефіцит зафіксовано у розмірі 4,2 мільярди доларів.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Національного банку України.

Згідно з повідомленням, суттєве поліпшення сальдо платіжного балансу забезпечено профіцитом рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій, який у 2013 році збільшився на 80%, до 18,2 млрд доларів.

"Зростання профіциту було обумовлено значними обсягами розміщення цінних паперів уряду, а також єврооблігацій приватного сектора в першій половині року. Крім того, значно скоротився відплив готівкової валюти поза банківською системою", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Дефіцит поточного рахунку, за даними Нацбанку, в 2013 році становив 16,1 млрд доларів, або 8,9% ВВП, тоді як у 2012 році - 14,3 млрд доларів, або 8,1% ВВП.

За оцінкою Нацбанку, головними чинниками зростання дефіциту поточного рахунку було скорочення попиту та цін на товари українського експорту через низьку економічну активність у країнах - основних торговельних партнерах, а також збільшення виплат за доходами від інвестицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!