Фіндопомога Україні від ЄС може становити 19 мільярдів євро - ЗМІ

Вівторок, 4 лютого 2014, 13:48

 У ЄС працюють над документом, згідно з яким Україна може отримати від Євросоюзу 19 млрд євро на період між 2014 і 2020 роками.

Про це пише "Дело" з посиланням на European Voice.

Як повідомляється, верховний представник ЄС у закордонних справах і політики безпеки Кетрін Ештон повертається в Україну.

За інформацією видання, глава зовнішньополітичного відомства ЄС готує план політичного прориву і термінової фінансової допомоги.

Реклама:

За словами Ештон, ЄС і США в даний час працюють над пакетом фінансової допомоги, яка "буде не маленькою", щоб забезпечити "період стабільності", до президентських виборів, які заплановані на лютий 2015 року.

Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської комісії 3 лютого ширше окреслив рамки можливих зусиль ЄС щодо полегшення кризи в Україні.

"Першочерговим завданням в даний час є припинення насильства і політичне рішення кризи", - сказав він у Брюсселі.

Баррозу зазначив, що комісія вже підготувала пакет підтримки для України в розмірі 610 млн євро в очікуванні підписання угоди України з МВФ, і заявив, що ЄС не використовував гроші, щоб переконати Україну погодитися на політичну угоду - угоду про асоціацію.

Однак, підтримка з боку МВФ, за допомогою якого Євросоюз готувався до надання кредитів Україні, була можлива за умови проведення структурних реформ. З інтерв'ю, яке дала Ештон, ясно, що пакет МВФ вона сприймала в якості основи для майбутніх кроків.

У грудні посадові особи закладів ЄС працювали над документом, згідно з яким у разі підписання Україною договору з МВФ, фінансова підтримка ЄС для України може становити близько 19 млрд євро на період з 2014 по 2020 роки.

Велика частина з цієї суми була б надана у вигляді кредитів, але вона так само включала гранти в сумі 150 млн євро і 200 млн євро на рік. Кредити були б спрямовані через МВФ і були б обумовлені реформами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!