Уряд знову пропонує спростити механізм проведення держзакупівель

Вівторок, 4 лютого 2014, 09:16

Уряд повторно пропонує відмовитися від так і не реалізованої процедури проведення електронних реверсивних торгів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало в законі "Про здійснення держзакупівель" змінити процедуру застосування електронних реверсивних торгів.

Ще влітку 2012 року Верховна рада ввела в законодавство механізм держзакупівлі товарів, робіт і послуг на електронних аукціонах.

Реклама:

З 1 січня 2013 роки онлайн-процедуру в обов'язковому режимі повинні були застосовувати держпідприємства-замовники, які купують товар з переліку, затвердженого Кабміном, якщо вартість закупівлі товарів і послуг перевищує 100 тис гривень (в будівництві - 300 тис гривень), робіт - 1 млн гривень.

Уряд пропонував кілька варіантів списку, до якого потрапляли товари від канцелярії до автомобілів. Однак протягом 2013 чиновники так і не змогли визначити його остаточну версію.

Тому МЕРТ запропонувало скасувати зобов'язуючу норму і дати підприємствам право вибору. Уповноважений орган з контролю в сфері держзакупівель (МЕРТ) відмовляється від планових і позапланових перевірок операторів електронних майданчиків.

Зараз він може застосовувати штрафні санкції до 1 тис неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис гривень).

Документом передбачено новий механізм гарантування збереження коштів учасників електронних торгів.

В оголошенні про проведення закупівлі електронною процедурою необхідно буде вказувати не тільки розмір забезпечення заявки, але і його вигляд (порука, гарантія, завдаток, застава, депозит), а також умови надання забезпечення.

Скарги до Антимонопольного комітету запропоновано подавати не пізніше, ніж через 10 днів (зараз 14 днів) після того, як учасник дізнався про порушення. Забирається норма про можливість подання скарг лише тими, чиї права чи законний інтерес були порушені.

Директор департаменту держзакупівель і держзамовлення МЕРТ Андрій Рубан від коментарів відмовився. Подібний проект закону міністерство оприлюднило рік тому.

Однак за цей період ні закон, ні технічні регламенти не були прийняті. Це робить неможливим реєстрацію замовників, проведення конкурсного відбору електронних майданчиків або їх операторів. У 2013 році уряд зміг лише визначити, як вести їх реєстр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!