Корупція щорічно завдає ЄС збитків на 120 мільярдів євро

Понеділок, 3 лютого 2014, 16:59

Повна відсутність корупції не властива жодної з країн ЄС, за останні 12 місяців з випадками корупції стикався або був їх свідком кожен дванадцятий європеєць. 

Про це заявляє Єврокомісія (ЄК), пише "УНІАН".

"У Європі немає зон, вільних від корупції", - сказала єврокомісар з внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем на прес-конференції в понеділок, де вона представляла звіт і опитування по корупції в ЄС.

Як наголошується в матеріалах ЄК, корупція обходиться європейській економіці приблизно в 120 мільярдів євро на рік, що приблизно відповідає розміру загального бюджету ЄС.

Реклама:

"Зараз ми не передбачаємо жодних санкції у зв'язку з даними звіту та опитування", - зазначила Мальмстрем.

Як передають РІА "Новости", згідно з опитуванням, три чверті (75%) представників бізнесу вважають, що корупція в їхніх країнах широко поширена.

У Греції так відповіли 99%,в ​​Іспанії та Італії - 97%, в ​​Хорватії, яку торік прийняли до ЄС - 90%, найбільше корупцією вражена сфера будівництва.

Менше половини європейських компаній (43%) вважають корупцію проблемою для ведення бізнесу. Майже половина (47%) компаній згодна з тим, що єдиний шлях завоювання успіху в бізнесі в їх країні лежить через політичні зв'язки.

Приблизно третина (32%) компаній, що взяли участь у державних тендерах або держзакупівлі, припустили, що корупція не дозволила їм виграти їх. Так вважають більше половини представників компаній в Болгарії (58%), Словаччині (57%) і на Кіпрі (55%). Ця точка зору найбільш поширена серед будівельних (35%) і машинобудівних підприємств (33%).

Приблизно 76% приватних осіб припускають у своїй країні широко поширену корупцію. При цьому в Греції подібним чином висловилися 99% респондентів, в Італії - 97%, в ​​Литві, Іспанії та Чехії - 95%, в ​​Хорватії - 94%. Більше половини громадян ЄС (56%) вважають, що рівень корупції в їх країні зріс за останні три роки.

Лише 23% опитаних визнали, що влада їхніх країн ефективна в боротьбі з корупцією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!