"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європу очікує уповільнення темпів зростання заробітних плат

П'ятниця, 28 лютого 2014, 15:50

У 2014 році Європу чекає уповільнення темпів зростання заробітних плат.

Про це йдеться в прес-релізі міжнародної консалтингової компанії "Hay Group".

Посилаючись на дані свого останнього прогнозу по заробітних платах, компанія відзначає, що в 2014 році спостерігається зниження темпів підвищення заробітних плат в Європі.

"Очікується, що у співробітників регіону середнє підвищення заробітних плат складе 3,1%, що на 0,2% менше, ніж прогнозувалося в минулому році", - йдеться в прес-релізі.

Реклама:

Також наголошується, що при більш детальному розгляді виявляється тристороння тенденція ринку заробітних плат, яка висвітлює різну швидкість економічного відновлення Європи.

"У країнах Європи очікуються самі відчутні підвищення заробітних плат, при яких в Україні - 7,9%, Росії - 7,8%, і Туреччини - 7,7% буде найвищий стрибок зростання заробітних плат по регіону, незважаючи на те, що минулого року динаміка підвищень заробітних плат сповільнилася", - йдеться в повідомленні компанії.

Як наголошується, в країнах Східної Європи як і раніше буде спостерігатися позитивна динаміка підвищень заробітних плат. У Румунії - 5%, Болгарії - 5%, і Естонії - 3,2%. У цих країнах низький рівень інфляції. Такі підвищення характерні для цих країн вже багато років.

Водночас, підвищення заробітних плат на ринках розвинених країн Європи, таких як Німеччина, Франція і Великобританія, залишаться помірними.

"У співробітників Британських компаній темпи підвищення заробітних плат будуть менше середніх - 2,5% - з 2013 року відбулося пониження на 0,5%. У Франції в наступному році підвищення заробітних плат також становитиме 2,5% - це на 0,1% менше, ніж у минулому році", - йдеться в прес-релізі.

У той же час у Німеччині підвищення заробітних плат залишаться на тому ж рівні, і вже другий рік становитимуть 3%.

Якщо розглядати тенденції оплати праці в іншій частині Європи, південь досі відчуває наслідки фінансової кризи. Працівники Греції не можуть розраховувати на підвищення заробітних плат в наступному році; в Португалії - 0,8% та Іспанії - 1,1% будуть найнижчі підвищення заробітних плат по регіону, без будь-яких поліпшень з року в рік.

В Ірландії, в якій за 3 попередні роки підвищення заробітних плат взагалі не спостерігалося, згідно з останніми даними в звітах Hay Group, з'явилися перші позитивні ознаки того, що країна виходить з економічної кризи - зростання підвищень заробітних плат становитиме 0,8%.

"У новому році ми знову побачимо помітні підвищення оплати праці на ринках, що розвиваються, в той час як підвищення заробітних плат на ринках розвинених країн залишаться помірними", - заявила Тетяна Рибчинська, керівник напрямку HR-інструментів в галузі винагороди, ефективності і талантів компанії Hay Group.

Вона також зазначила, що незважаючи на те, що очікується відновлення економіки ринків Західної Європи, ця оптимістична точка зору не відображається на показниках заробітних плат.

"Хоча економічні прогнози і можуть здатися більш позитивними, компанії зберігають "обережний оптимізм", - заявила Рибчинська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!