"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Незалежна Шотландія може ввести власну валюту - S&P

П'ятниця, 28 лютого 2014, 15:11

У четвер рейтингове агентство Standard & Poor's заявило, що в разі отримання незалежності Шотландія може ввести в обіг власну валюту.

Про це повідомляють "Ведомости".

На думку фахівців агентства, економіка країни за своїм розміром порівнянна з новозеландською і володіє розвиненою фінансовою системою, тому "немає істотних причин, чому Шотландія не зможе успішно ввести власну валюту".

Однак рейтингове агентство відзначило, що кредитоспроможність країни буде вище, якщо Шотландія вступить у валютний союз з Великобританією або єврозоною.

Реклама:

"Успішна угода про валютний союз Шотландії з Великобританією або єврозоною забезпечить значну підтримку її суверенному рейтингу", - сказано в звіті S&P.

На думку S&P, поки існує велика невизначеність з приводу способу незалежної Шотландії, тому складно точно оцінити її кредитоспроможність.

Складність полягає не тільки у виборі майбутньої валюти. Хоч її фінансова система і є відносно великою в порівнянні з розміром економіки, деякі організації можуть прийняти рішення перемістити свій бізнес до Великобританії.

Як наголошується, референдум з приводу відділення Шотландії від Великобританії відбудеться 18 вересня. Однією з головних тем для спору між тими, хто виступає за і проти закінчення 307-річного союзу, стала майбутня валюта незалежної Шотландії.

Шотландська національна партія, яка прагне незалежності, бажає зберегти фунт стерлінгів і укласти валютний союз з Великобританією. Але три політичні партії, які, швидше за все, увійдуть в майбутній британський уряд, заперечили, що Шотландія повинна буде відмовлятися від фунта, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!