Думка експерта: Ліквідація Міндоходів може "добити" бізнес

П'ятниця, 28 лютого 2014, 12:34

Реформування Міністерства доходів і зборів може призвести до ще більшого тиску на бізнес.
 
Таку думку висловила голова Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів Олена Макеєва.
 
Експерт підкреслює, що сьогодні знову говорять про необхідність реформувати Міністерство доходів і зборів: податкову частину віддати Міністерству фінансів, митницю виділити в окреме міністерство, а єдиний соціальний внесок повернути Пенсійному фонду.
 
"Мова по суті йде про децентралізацію управління адміністрування податків і зборів. Знову буде багато різних міністерств і відомств, багато начальників і, відповідно, багато охочих бачити бізнес маріонетками, заручниками виконання бюджету країни", - вважає вона.
 
"Децентралізація управління податковою системою вплине на швидкість руху потоків інформації між різними міністерствами. Відповідно, знову з'являться письмові запити, перехресні перевірки, відсутність єдиних стандартів процедур контролю, різночитання і конкуренція між міністерствами, хто краще виконав свою частину плану", - додає Макєєва.
 
За її словами, бізнес ніколи не скаржився на завищені ставки податків.
 
"Всі проблеми були пов'язані з непрозорим і неефективним адмініструванням податків і зборів, величезною кількістю незаконних перевірок контролюючих органів... Дохідна частина бюджету завжди формувалася виходячи з апетитів уряду, тобто з видаткової частини, і тому бюджет ніколи не був реалістичним", - зазначає Макєєва.
 
"Тоді і з'явився термін "податкове навантаження". Бізнес примушували виконувати кимось затверджений план надходжень до бюджету", - додає вона.
 
Експерт нагадує, що ефективне податкове адміністрування дозволяє державі своєчасно виконувати свої витратні зобов'язання.
 
"Основним джерелом формування доходів бюджетної системи завжди були податки і збори. А від чого залежить ефективність функціонування механізмів справляння податків? Від організаційної структури податкової системи. Об'єднання контролюючих органів - це і є поліпшення (полегшення) організаційної структури", - підкреслює Макєєва.
 
Також вона відзначає, що перший крок будь-якого прогресивного уряду - це скорочення витрат бюджету країни.
 
"Централізація управління податковою системою припускала, серед іншого, і скорочення штату державних службовців. Подальше скорочення штату державних службовців можливо було досягти шляхом впровадження електронних податкових перевірок. Ми живемо в сучасному світі, в якому треба думати про електронізації документообігу та дбайливому поводженні з навколишнім середовищем", - говорить експерт.
 
"Дуже хочеться вірити в те, що держава почне допомагати бізнесу. Тільки в цьому випадку бізнес почне чесно платити податки. Рецептів успіху у світовій історії достатньо. Головне - не вигадувати свій велосипед, бізнес цього не оцінить", - підсумувала Макєєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: