Думка експерта: Продан - не та кандидатура на пост глави Міненерговугілля, якої чекає ринок

Четвер, 27 лютого 2014, 17:47 -

Юрій Продан - не та кандидатура міністра енергетики та вугільної промисловості, якої чекає ринок.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань, глава "Комітету енергетичної незалежності України" Іван Надєїн.

За його словами, людина, яка має безпосереднє відношення до укладення газових контрактів 2009 року з РФ, не повинна претендувати на високі посади.

"Тим більше, на посаду міністра. Не думаю, що нас чекають якісь нові підходи і кардинальні реформи в галузі. Це людина діючої системи, а такі люди, як правило, працюють за старими лекалами і схемами", - вважає експерт.

Реклама:

За словами Надєїна, головна претензія до кандидатури нового міністра - його участь у підготовці газового контракту, який приніс Україні багатомільярдні збитки.

За різними оцінками, щорічно збиток від контракту з "Газпромом" оцінюється в суму близько 6 млрд доларів.

"Підписання цього документа - катастрофа, яку профільний міністр зобов'язаний був запобігти. Але цього не сталося. Його рішення, судячи з усього, диктувалося кон'юнктурними міркуваннями, а не національними інтересами. Такому міністру складно буде працювати і я не думаю, що це найкраще рішення на даний момент", - зазначив Надєїн.

Експерт вважає, що зараз прийшов час інших менеджерів, у яких немає плям в біографії, а є величезне бажання і досвід поміняти систему, зробити її прозорою, зрозумілою для всіх учасників ринку.

"Є багато інших гідних кандидатів на цей пост. Було б правильно винести їх на обговорення, а також в стислі терміни провести консультації з учасниками ринку, експертами, громадськими організаціями. На жаль, цього не сталося. В першу чергу через те, що Міненерговугілля - ресурсне міністерство, а така "курка, яка несе золоті яйця", самим потрібна", - сказав експерт.

Проте, якщо Юрій Продан буде призначений на пост міністра, вже найближчим часом хочеться дізнатися про його плани, зазначив Надєїн.

"Програма роботи, підходи, інструменти, команда - цікавить все, що так чи інакше пов'язане з розвитком ринку. Ну і, звичайно, потрібно обов'язково формувати реальну, а не бутафорну Громадську раду при Міністерстві. Інакше ми знову отримаємо на виході кулуарні рішення, прийняті на користь тих чи інших ФПГ України, але ніяк не ринку", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: