У Путіна шукають для Криму 5 мільярдів інвестицій

Четвер, 27 лютого 2014, 13:39

Уряд Росії має намір знайти інвесторів, готових вкласти в економіку Криму близько 5 млрд доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як стало відомо, мінекономіки Росії запропонувало вітчизняним бізнесменам розглянути можливість участі в "перспективних інвестиційних проектах, що реалізовуються і плануються до реалізації на території Автономної республіки Крим".

Відповідне звернення міністерства на цьому тижні отримала Торгово-промислова палата (ТПП) РФ, розповіли два джерела, знайомі з ситуацією.

Реклама:

За словами одного з них, список "проектів, за якими ведеться активний пошук інвесторів" був складений торговим представництвом Росії в Україні. Їх орієнтовна вартість перевищує 5 млрд доларів.

Співробітник російського торгового представництва в Україні розповів, що йому доручили скласти список інвестпроектів після 17 грудня.

Тоді в Москві відбулося засідання російсько-української міждержавної комісії (під головуванням глав двох країн Володимира Путіна і Віктора Януковича), на якому, як заявив президент Росії, "обидві сторони проявили настрій на подальше розширення всебічних контактів, насамперед, звичайно  в економічній сфері".

Зокрема, було підписано угоду про організацію будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, і досягнуті домовленості про знижку на газ для України .

"Список інвестпроектів був складений дуже швидко, вже наприкінці року ми відіслали його в мінекономіки Росії" , - сказав співрозмовник, додавши, що зараз, на його думку, "ситуація навряд чи сприяє початку реалізації нових проектів".

Джерело в ТПП сказало, що питання участі російських підприємців в інвестпроектах в Україні пророблялися ще в 2013 році в рамках російсько-українського ділового співробітництва. Але в останньому варіанті кримські проекти були виділені в окремий перелік.

Мінекономіки РФ ніякими поясненнями, пов'язаними зі зміною політичної ситуації в Україні, свої пропозиції не доповнювало, стверджує співрозмовник.

Він не виключив того, що в міністерстві таким чином просто виконали старі плани, актуальність яких ще вимагає підтвердження.

Проте, за словами співрозмовника, незалежно від політичної ситуації ТПП розіслала повідомлення мінекономіки всім членам палати. Реакції від потенційних інвесторів чекати ще рано.

Директор департаменту координації, розвитку та регулювання зовнішньоекономічної діяльності мінекономіки РФ Олександр Цибульський підтвердив початок роботи з пошуку російських інвесторів для проектів у Криму.

За його словами, "це планова робота".

"Крим традиційно вважається привабливою територією для російських інвесторів, - пояснив чиновник. - Разом з тим було прийнято рішення про будівництво керченського транспортного переходу, що з'єднує Таманський півострів і Крим .

За його словами, це рішення, на нашу думку, повинно надати додатковий імпульс для співпраці цих регіонів. Саме тому ми й активізували роботу з пошуку потенційних російських інвесторів в Україні, і в Криму зокрема.

Найбільш дорогі проекти у списку - інфраструктурні.

Зокрема, це реконструкція автодороги Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч вартістю 1,4 млрд доларів і проекти, пов'язані з морськими портами в Євпаторії, Феодосії, Керчі та Ялті на загальну суму майже 1,8 млрд доларів.

У списку є також інвестпроекти з будівництва рекреаційних і туристичних об'єктів, у галузі сільського господарства та пов'язані з аеропортами Керчі та Севастополя.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: