"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада прийняла новий закон про формування Кабміну

Четвер, 27 лютого 2014, 12:35

Верховна рада визнала таким, що втратив силу закон 2591 -VI "Про Кабінет міністрів України" від 7 жовтня 2010 року і прийняла новий.

За прийняття законопроекту проголосували 313 депутатів при мінімально необхідних 226, передає "Інтерфакс-Україна".

Рада вирішила призначати прем'єр-міністра радою за пропозицією президента.

У свою чергу президент повинен вносити в Раду кандидатуру за пропозицією коаліції депутатських фракцій не пізніше, ніж у 15-денний термін після одержання такої пропозиції (раніше прем'єр-міністр призначався президентом за згодою більше половини конституційного складу Ради - 226 депутатів).

Реклама:

Членів уряду, окрім прем'єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ, Рада призначатиме за поданням глави Кабміну (раніше всі міністри призначалися президентом за поданням прем'єр-міністра).

Члени Кабміну будуть приступати до своїх обов'язків після принесення присяги , а не з моменту видання відповідного указу президента.

Програма діяльності уряду повинна базуватися не на передвиборній програмі президента, а на узгоджених політичних позиціях і програмних завданнях фракцій Ради.

Питання про відставку Кабінету міністрів не може розглядатися Радою більше 1 разу протягом поточної сесії , а також протягом 1 року після затвердження програми діяльності Кабміну.

Відповідно до закону, уряд зобов'язане не пізніше 1 квітня року, що передує плановому, схвалювати проект основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період і у триденний строк подавати його в Раду.

Законом також передбачені лише 3 можливих причини відставки уряду: після прийняття Радою резолюції недовіри, після відставки прем'єр-міністра і після його смерті (відповідно до чинного закону, Кабмін може бути відправлений у відставку внаслідок прийняття президентом відповідного рішення).

Нагадаємо, 26 лютого зі сцени Майдану Незалежності оголосили склад нового Кабінету міністрів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!