Влада взялася за СЄПЕК Курченка

Четвер, 27 лютого 2014, 11:32

Влада відновила розслідування діяльності компанії Серегея Курченко за підозрою в контрабанді.

Про це пише "Комерсант-Україна" .

Те, що група СЕПЭК зазнає серйозних труднощів, стало зрозуміло 25 лютого.

Начальник відділу зв'язків з громадськістю Головного управління МВС в Одеській області Володимир Шаблієнко повідомив, що в рамках порушеної кримінальної справи про контрабанду нафтопродуктів співробітники управління по боротьбі з економічними злочинами проводять перевірку на Одеському НПЗ, який входить до групи СЕПЭК.

Реклама:

Пізніше у відділі зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС у Херсонській області сказали, що були опечатані потужності підконтрольного СЕПЭК Херсонського нафтоперевалочного комплексу, який включає в себе нафтогавань і нафтобазу.

Як пише видання, 26 лютого, кілька великих партнерів СЕПЭК оголосили про припинення співпраці з компанією.

"Останній танкер "Лукойлу" був відправлений на Одеський НПЗ 29 грудня 2013", - розповіли в прес-службі компанії.

Після ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) повідомило про відновлення продажів зрідженого газу на аукціонах, а не через біржу, як це було до серпня 2011 року.

Слід зазначити, що останні 2,5 року "Укртатнафта" реалізовувала весь свій скраплений газ компаніям з групи СЕПЭК.

"У нас був контракт, але контрагент зник. Зв'язку з компанією немає", - пояснив голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко.

У київському бізнес-центрі "Арена Сіті", де розташовувався центральний офіс СЕПЭК, повідомили, що співробітники групи відсутні вже другий день поспіль. Міські телефони, вказані на офіційному сайті СЕПЭК , вчора не відповідали.

За даними Держприкордонслужби, власник групи Сергій Курченко покинув Україну.

Не став винятком і ряд топ-менеджерів групи. Зокрема, голова наглядової ради СЕПЭК Борис Тимонькін заявив, що покинув країну ще два тижні тому, полетівши до Франції.

За інформацією МВС Одеської області, за кордоном також знаходиться Валерій Чахеєв, який очолював Одеський НПЗ до 25 лютого. Вчора підприємство повідомило, що зараз обов'язки генерального директора виконує Сергій Кузнєцов.

Незабаром СЄПЕК може втратити пріоритетне право на покупку скрапленого газу ПАТ "Укргазвидобування", пише видання.

Держкомпанія звернулася до голови Верховної ради Олександра Турчинова з проханням скасувати норми законодавства, які зобов'язують компанію продавати весь скраплений газ через спецаукціони.

"Укргазвидобування" вимушена весь обсяг виробленого скрапленого газу, який складає близько 200 тис. тонн на рік, реалізовувати за зниженими цінами на спецаукціонах для потреб населення.

Разом з тим реальна потреба населення в зрідженому газі, за нашими оцінками, становить близько 35 тис. тонн на рік. Тобто близько 165 тис. тонн зрідженого газу виробництва "Укргазвидобування" практично не потрапляє до населення", - йдеться в листі, розміщеному на офіційному сайті компанії.

За даними "Укргазвидобування", ці 165 тис. тонн газу скуповувалися посередниками, яких пов'язують з СЄПЕК, і використовувалися для заправки автотранспорту. Раніше цю інформацію в СЄПЕК спростовували.

Директор енергетичних програм Центру ім.Разумкова Володимир Омельченко вважає, що відразу прибирати з ринку нафтопродуктів та скрапленого газу такого великого гравця, як СЄПЕК, ризиковано.

"Поспішні кроки можуть привести до дефіциту. На ринку скрапленого газу у СЄПЕК більше 70%, на оптовому ринку нафтопродуктів - понад 20%", - відзначає Омельченко. Експерти вже говорять, що це призвело до зростання цін на топливо.

Нагадаємо, в січні 2013 року народний депутат Юрій Сиротюк ("Свобода") звертався із запитом до Генпрокуратури і СБУ для перевірки діяльності СЄПЕК, при цьому одним з її власників він назвав Артема Пшонку, сина тодішнього генпрокурора країни.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський ("Батьківщина") стверджує, що другим великим бенефіціаром СЄПЕК є син колишнього президента Віктора Януковича - Олександр Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: