МТСБ контролюватиме тарифну політику страховиків

Четвер, 27 лютого 2014, 09:50

У Моторному (транспортному) страховому бюро в черговий раз роблять спробу побороти демпінг в Україні і вплинути на платоспроможність страхових компаній (СК).

Про це пише "Комерсант-Україна".
 
Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) планує ввести обмеження на використання коефіцієнта "бонус-малус".

"Виправданим було б ввести починаючи з цього року щонайменше на три роки мораторій на застосування коефіцієнта "бонус-малус" при визначенні вартості поліса", - повідомили у прес-службі МТСБУ.

На думку бюро, диференціація платежів по ОСАГО з урахуванням коригуючих коефіцієнтів є достатньою умовою для приведення вартості полісів у відповідність з ризиками, які приймаються СК.

Реклама:

Причиною для занепокоєння став той факт, що ряд страхових компаній використовують "бонус-малус" як демпінговий інструмент при продажу ОСАГО. Частка внутрішніх договорів страхування із застосуванням штрафного коефіцієнта "малус" в ЦБД МТСБУ в 2011-2013 роках не перевищувала 0,003%.

У 2011 році було укладено 129 таких договорів, у 2012-му - 243, у 2013 -169.

При цьому, за даними ДАІ, за 9 місяців 2013 року в Україні сталося 138,1 тис дорожньо-транспортних пригод. Враховуючи, що за цей же період було реалізовано 6660000 полісів ОСАГО, виходить, що в аварію потрапляють не більше 2% власників полісів. У той же час, за оцінками страховиків, збитки заявляють приблизно 5% страхувальників по ОСАГО.

Фактично "бонус-малус" перетворився повністю в "бонус" і став одним з потужних демпінгових цінових інструментів. Він був застосований при розрахунку вартості 58,6% укладених договорів. В окремих випадках знижки досягають 50%", - повідомили в МТСБУ.

В бюро нагадують, що з моменту набрання чинності законом про ОСАГО пройшло дев'ять років, відповідно, система "бонус-малус", що передбачає знижку в 5% за кожен рік беззбиткової їзди, дає можливість надавати 45% знижку від розміру страхового платежу.

Страховики сумніваються в ефективності мораторію.

Більше того, заборона на використання "бонус-малус" не зменшить агентську винагороду і не вирішить проблеми з формуванням резервів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!