Нацбанк готовий кредитувати банки, з яких забирають депозити

Четвер, 27 лютого 2014, 09:24

Нацбанк серйозно турбувався проблемою відтоку грошей з банківської системи, який в середині минулого тижня становив 30 млрд гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

НБУ знову обіцяє фінансову підтримку банкам, які зіткнулися з відтоком депозитів.

У січні вклади громадян скоротилися на 0,9%, тому 6 лютого постановою №48 НБУ вирішив видавати банкам кредити на термін до року для покриття відтоку коштів.

Реклама:

Однак з 18 по 20 лютого, у дні збройних зіткнень в Києві, населення по всій країні забрало з банків 30 млрд гривень, або 7% всіх роздрібних депозитів  розповів глава НБУ Степан Кубів агентству Bloomberg.

Тому регулятор знову вирішив розширити інструментарій підтримки банків, з яких забирають гроші як фізичні, так і юридичні особи.

26 лютого, стало відомо, що НБУ постановою №91 вирішив видавати рефінансування на термін до року тим банкам, які втратили 2% загального депозитного портфеля (як роздрібного, так і корпоративного) протягом 5 днів до дати звернення до НБУ.

Вартість такого кредиту, як і у випадку з постановою №48, становить потрійну облікову ставку НБУ - тобто 19,5%, а заставами є майнові права за кредитами I і II категорій якості , які прийматимуться у забезпечення з коефіцієнтом 0,35% і 0,25% відповідно.

Банкам, що одержали підтримку НБУ, буде заборонено кредитувати населення і підприємства, розміщувати кошти на міжбанківських депозитах і коррахунках інших банків, проводити операції РЕПО, купувати будь-які цінні папери, крім державних, а також основні засоби та нематеріальні активи (крім застав).

Український кредитно-банківський союз пропонує НБУ додати до списку застав акції власників банків, які володіють не менше 5% акцій. Нагадаємо, 24 лютого НБУ рефінансував чотири банки на 183 млн грн під 19,5%.

У Нацбанку поки не готують мораторій на дострокове повернення вкладів.

"НБУ не розглядав і не розглядає застосування будь-яких обмежень доступу населення до банківських депозитів. Важливо відзначити, що останні кроки НБУ, зокрема рефінансування та підтримка ліквідності банківської системи, спрямовані на стабілізацію ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках", - йдеться в повідомленні НБУ.

Банкіри не виключають, що якщо вжиті заходи не спрацюють, Нацбанку доведеться вдатися до жорсткіших методів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: