S&P знизило рейтинги 3 українських банків

Середа, 26 лютого 2014, 15:49

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило рейтинги ПриватБанку, Альфа-Банку та Кредобанку з "ССС+/С" до "ССС/С" слідом за зниженням суверенних рейтингів України, прогноз "негативний".

Про це йдеться в повідомленні агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Також погіршено прогноз курсу гривні в 2014 році з 8,5 гривень за долар до 10 гривень за долар.

Крім того, кредитні рейтинги Кредобанку і Альфа-Банку за національною шкалою знижені з "uaBB-" до "uaССС", а муніципалітетів - з "uaBB" до "uaB-".

Реклама:

"Ми вважаємо, що три українських банки, які мають рейтинги, як і раніше схильні до високих ризиків, пов'язаних з нестабільністю економічного та політичного середовища в країні, а суверенні ризики України будуть і надалі чинити сильний вплив на характеристики кредитоспроможності банків", - пояснило своє рішення S&P.

На думку агентства, політична ситуація в Україні за минулий місяць значно погіршилася, що піддає здатність уряду до погашення і обслуговування боргових зобов'язань все зростаючим ризикам і збільшує невизначеність щодо продовження надання фінансової допомоги з боку Росії в 2014 році.

"На даний момент ми вважаємо, що за відсутності значних позитивних змін цілком імовірний дефолт України", - наголошується в повідомленні S&P.

Воно додає, що в разі дефолту за суверенними зобов'язаннями НБУ не зможе надати банківському сектору достатній обсяг ліквідності.

Агентство вважає кредитоспроможність уряду України основним фактором ризику для українських банків, оскільки їх операційна діяльність, фондування і активи в значній мірі залежать від національної економіки.

"Ми очікуємо, що триваюча політична нестабільність і девальвація національної валюти зроблять негативний вплив на показники фондування і ліквідності банків", - відзначили в S&P.

"Ми не виключаємо можливості збільшення відтоку депозитів з банків, а також порушення функціонування платіжних систем банків, дефіциту ліквідності, введення мораторію на вилучення депозитів або обмеження валютних операцій", - йдеться в повідомленні.

S&P нагадує, що наприкінці 2013 року кредити в іноземній валюті становили близько однієї третини активів банківського сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!