Україна скоротила імпорт газу з Росії в п'ять разів

Вівторок, 25 лютого 2014, 16:26

"Нафтогаз України" скоротив імпорт газу з Росії станом на 24 лютого до 28 мільйонів кубометрів на добу з 147 мільйонів кубометрів.

Про це повідомляє агентство "Reuters" з посиланням на власні джерела, передає ИТАР-ТАСС.

Причину зниження імпорту джерела не повідомили.

Як наголошується, на початку минулого тижня "Нафтогаз України" перерахував більше половини коштів у рахунок оплати боргу перед "Газпромом" за поставлений в 2013 році газ.

Реклама:

На початку лютого "Газпром" заявив, що заборгованість України за січень становить 658,4 млн доларів, за 2013 рік - 2,634 млрд доларів.

Згідно із заявою уряду України, "Нафтогаз" перерахував 1,28 млрд доларів в рахунок погашення боргу. "Нафтогаз" просить відстрочку з оплати частини боргу, до 15 квітня.

За інформацією видання, зараз ціна на російський газ для України визначається щокварталу. "Нафтогаз України", згідно з діючими домовленостями, отримує газ за ціною 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

Однак у випадку непідписання за будь-якої причини у встановлений термін додаткової угоди понижуючий коефіцієнт, який дозволить Україні отримувати газ за вказаною ціною  виключається, пише видання.

За словами українського експерта з питань енергетики Валентина Землянського, який раніше обіймав посаду офіційного представника НАК "Нафтогаз України", хто буде вести далі переговори з "Газпромом", стане відомо через кілька днів після формування коаліційного уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!