Думка експерта: Зупинка торгів на "Українській біржі" - цілком штатна ситуація

Понеділок, 24 лютого 2014, 20:38

Правила зупинки торгів на ринку в цілому, по окремим акціям та деривативам прописані правилами біржі.

Про це заявив керуючий активами КУА "КІНТО" Павло Ілляшенко.

Рішення про зупинку згідно правил приймає "котирувальна комісія".

За словами експерта, приводом паузи в торгах в цілому біло прийнято у зв’язку зі зростанням індексу "Української біржі" більш ніж на 15%. Також зупинялися торги такими акціями, як "Богдан Моторс", "Райффайзен Банк Аваль" та іншими.

Реклама:

"Такі правила - є міжнародною та цілком виправданою практикою. Протидія так званій ціновій нестабільності важлива для уникнення негативних наслідків паніки, або ейфорії серед інвесторів. Людська психологія побудована таким чином, що під час сильних коливань біржових цін інвестори вчиняють ірраціональні вчинки, які можуть нашкодити їм самим", - зазначив експерт.

Як показують дослідження та досвід, для того аби привести фондовий ринок до тями іноді достатньо звичайної паузи в торгах - паніка та ейфорія зникає так само легко як і виникає.

"Так сталося і цього разу - після відновлення торгів ситуація на ринку акцій дещо заспокоїлась, емоцій стало менше. Що стосується причин виникнення ейфорії, то це в першу чергу врегулювання соціально-політичної кризи. Фондовий ринок почав наверстувати втрачене у зв’язку з останніми подіями ще наприкінці тижня - буквально як тільки припинилися постріли", - зазначив Ілляшенко.

За його словами, другою важливою причиною виступило зростання позитивних очікувань інвесторів у зв’язку з ймовірністю перезавантаження влади та відповідного поліпшення інвестиційного клімату.

Третя, та не менш важлива причина - фондовий ринок почав приходити до тями після кількарічної сплячки ще восени минулого року, зазначив Ілляшенко.

"Відповідно, позитивний тиск на ціни існував постійно та проявлявся кожного разу, коли виникали найменші натяки на розв’язання соціально-політичної кризи. Чому ринок почав приходити до тями - це інше та складніше питання. Скоріш за все, це саме той випадок, коли по відношенню до окремих компаній почав працювати принцип "кожен актив має свою ціну незалежно від перспектив країни та фондового ринку загалом"",- констатує експерт.

Ілляшенко зазначив, що незважаючи на зростання індексу UX, говорити про початок приходу інвесторів до України несерйозно.

"Події на Українській біржі все ще лишаються виключно локальними", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!