G20 не дасть інтернет-компаніям втекти від податків

Понеділок, 24 лютого 2014, 16:28

Уряд докладе всі зусилля, для того щоб перекрити податкові лазівки для корпорацій.

Про це йдеться в комюніке, випущеному за підсумками саміту міністрів фінансів і глав центробанків країн "Великої двадцятки", пишуть "Весті.Економіка".

"Ми готуємо глобальну відповідь загрозі відмивання податкової бази та відведення прибутку, заснованій на розумних принципах оподаткування. Прибуток повинен обкладатися податком у тій юрисдикції, де вона була сформована. До саміту в Брісбені ми розробимо ефективні, практичні і постійні заходи по боротьбі з відходом від податків у всіх галузях світової економіки, включаючи традиційні та цифрові", - йдеться в документі.

Згадка цифрових галузей - вказівка ​​на податкові практики таких компаній, як Apple, Google, які використовують легальні схеми, для того щоб уникнути виплат до бюджету.

Реклама:

Наприклад, за підсумками 2013 корпорація IBM знизила ефективну ставку оподаткування з 24,2% до 15,6% , заощадивши таким чином 1,84 млрд доларів.

"Велика двадцятка" закликає ряд юрисдикцій перекрити лазівки, які дозволяють корпораціям ховати прибуток.

Податкова система Ірландії вже давно користується популярністю серед цілого спектру компаній, в її юрисдикції воліють платити податки фармацевтичні гіганти, виробники комп'ютерних комплектуючих.

Численним компаніям IT-сектора також припала до вподоби схема, яка отримала назву "Подвійний ірландець" ("Double Irish").

У рамках цієї схеми основна частина прибутку головної компанії переводиться в дочірні підрозділи, які зареєстровані в Ірландії. А вони в свою чергу сплачують податки з ірландських податкових ставок, тим самим дозволяючи компаніям економити величезні кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!