Україні доведеться шукати шляхи диверсифікації поставок газу

Понеділок, 24 лютого 2014, 09:24

В України є лише півроку для того, щоб вирішити, яким чином добитися цін на газ, які Росія пообіцяла президенту Віктору Януковичу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як розповів виданню глава Нацкомісії з регулювання енергетики Сергій Тітенко, Україна збереже низькі ціни на газ ще як мінімум у найближчі півроку.

"В I кварталі у нас з Росією було підписано угоду. Завдяки ньому ми можемо витримувати ті ціни, які сьогодні маємо, розпродаючи торішні запаси газу і змішуючи їх з газом, що надходять зараз", - заявив Тітенко.

Реклама:

Нагадаємо, ціна на газ для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) зараз становить 1,3 тис гривень за тисячу кубометрів, а для промисловості - 3,1 тис гривень. Якщо знижка на російський газ у II кварталі залишиться, то ціна газу буде знижена до 2,7 тис гривень, зазначив глава Нацкомісії.

"Якщо ж знижка на II квартал не буде діяти, ми, швидше за все, зможемо тримати ціни на газ на нинішньому рівні за рахунок дешевого палива, що надійшло в I кварталі, до кінця першого півріччя", - сказав Тітенко.

Нагадаємо, наприкінці минулого року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали додаткову угоду до договору 2009 року щодо того, що вартість газу для України в I кварталі становитиме 268,5 доларів за тисячу кубометрів. Ціна не залежатиме від нафтових котирувань, як було досі. А поправочні коефіцієнти будуть змінюватися щоквартально.

Якщо сторони "з якоїсь причини" не підпишуть доповнення до контракту до 10 числа першого місяця кварталу поставки, ціна автоматично буде визначатися згідно з основним контрактом, тобто зросте до 390-410 доларів за тисячу кубометрів.

В.о. міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що зараз Україна проводить переговори з Росією про збереження знижки на газ на II квартал та врегулюванні проблем з оплатою газу.

"Є певні труднощі у переговорному процесі, але вони робочі. Я сподіваюся, що здоровий глузд візьме гору, і ми про все домовимося", - зазначив чиновник.

Він сказав, що на сьогодні Україна має достатньо газу для забезпечення стабільної роботи ТКЕ і промисловості. Так, запаси природного газу в українських підземних сховищах становлять близько 11,5 млрд кубометрів.

Можливість продовження знижки для України в "Газпромі" офіційно не коментували.

Проте джерело в компанії заявило, що її наявність буде залежати від того, хто очолить майбутній уряд, і як скоро він буде сформований.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: