Росія демонструє гірші за останні кілька років макропоказники

Четвер, 20 лютого 2014, 14:44

Росії загрожує нова рецесія. Макроекономічні дані початку року - найгірші за останні кілька років, вони здивували навіть песимістів.

Про це пишуть "Ведомости".

За даними Росстату, інвестиції в порівнянні з січнем 2013 року впали на 7% - це найгірший результат з січня 2010 року. Темп зростання роздробу сповільнилося до 2,4% - це теж чотирирічний мінімум.

З тією тільки різницею, що в 2010 році економіка відновлювалася після кризи і роздрібні продажі росли щомісяця, а інвестиції щомісяця скорочували розрив з рівнем попереднього року.

Реклама:

Реальні доходи населення впали на 1,5%, номінальне зростання зарплат було нижче тільки в 2009 році. При цьому безробіття навіть скоротилося - на 0,2% порівняно з груднем.

Темп ВВП в січні пішов у мінус, повідомив високопоставлений чиновник фінансово-економічного блоку, оцінки розміру падіння поки немає.

За словами експертів, через нестабільність обмінного курсу рубля операції з валютою стали переважніше економічної активності і це дуже поганий сигнал. Подібне відбувалося восени 2008 року - на початку 2009 року.

ЦБ завдав удару по споживачам - основному локомотиву економіки, затіявши розчищення банківського сектора. Банки стали скорочувати кредитування і посилювати умови видачі кредитів.

А населення - забирати гроші з дрібних і середніх банків і нести їх у великі державні. За грудень приріст депозитів був мінімальним за 13 років і майже повністю припав на Ощадбанк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!