G20 підтримає відстрочку на рік перегляду квот МВФ

Четвер, 20 лютого 2014, 10:29

Міністри фінансів і глави центробанків G20 на першій зустрічі в 2014 році в Сіднеї 22-23 лютого підтримають продовження на рік реалізації сеульских рішень щодо перегляду квот МВФ.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-АФІ" джерело в російській делегації.

"Уже в рамках МВФ це питання обговорювалося, мова йде про те, щоб прийняти рішення про продовження ще на рік - до січня 2015 року - виконання тих рішень, які були в 2010 році. Можливо, що міністри зафіксують таке формулювання. Це питання вже обговорювалося в рамках МВФ і таке розуміння в більш широкому форматі вже досягнуто.

"Двадцятка" підтвердить свою згоду", - сказав він.

Реклама:

Крім перегляду квот міністри на лютневій зустрічі обговорять традиційний набір питань: ситуацію у світовій економіці, фінансове регулювання, міжнародну фінансову архітектуру, реалізацію рамкової угоди щодо забезпечення впевненого, стійкого і збалансованого зростання, розвиток інвестицій.

Австралія в рамках свого головування пропонує зосередитися на формуванні всеосяжних країнових стратегій зростання.

На саміті в Санкт-Петербурзі лідери прийняли рішення до саміту в Брісбені в листопаді 2014 такі стратегії розробити, включивши в них, зокрема, заходи щодо поліпшення інвестсреди на національних рівнях.

"Очевидно, що це магістральна тема для австралійців", - зауважило джерело.

За його словами, австралійці хочуть сформулювати на рівні кожної з країн і на рівні "двадцятки" в цілому, які є істотні недоліки, перешкоди, які заважають стабільному економічному зростанню, як внесок кожної з країн може сприяти зростанню світової економіки.

Говорити про наповнення, конкретних параметрів стратегій, за словами джерела, поки рано. Йде дискусія, як цей процес має бути збудований, в якому вигляді ці нові зобов'язання і заходи політик будуть сформульовані, хто буде відповідати за їх виконання, хто контролювати.

Не оминуть увагою міністри і тему впливу на ринки, що розвиваються згортання США стимулюючих програм.

"Як ця проблема відіб'ється в підсумковому документі міністрів, поки сказати складно, але тема обговорюватиметься, то, що з боку цілого ряду emerging markets будуть питання і коментарі, цього ми не уникнемо", - відзначило джерело.

За його словами, швидше відбудеться обмін думками, "чіткого розуміння, що будуть якісь прийматися спеціальні зобов'язання або домовленості, які дозволять мінімізувати негативний ефект від цих явищ, немає".

"За тему розвитку інвестицій австралійські колеги запропонували побільше акцент зробити на питання інфраструктури, інвестицій у цю галузь. Заперечень ні в кого це не викликало", - сказав також він.

Також одна з сесій зустрічі буде присвячена питанням податкової проблематики в розвиток торішніх рішень та ініціатив з боротьби з розмиванням оподатковуваної бази, відходом від сплати податків, формуванню міжнародного стандарту з обміну інформацією.

"Фактично буде розмова на тему, як ця робота йде, які успіхи і результати у ОЕСР, оскільки вони весь тягар відповідальності в цій частині несуть на собі, які є напрацювання, перші результати, де бачаться проблеми і складнощі", - сказав співрозмовник агентства.

Країни БРІКС також проведуть свою зустріч у рамках "двадцятки", де продовжать обговорювати питання створення пулу резервних валют і банку розвитку. Очікувати якихось конкретних технічних рішень з цих питань в ході лютневої зустрічі не варто, зазначив співрозмовник агентства.

Лідери країн БРІКС затвердили розподіл зобов'язань країн з формування пулу валютних резервів у Санкт-Петербурзі у вересні.

Зобов'язання країн відносно пулу були розподілені таким чином: Китай - 41 млрд доларів, Бразилія, Індія, Росія - по18 млрд доларів кожна, Південна Африка - 5 млрд доларів. Формувати пул валютних резервів планується за рахунок міжнародних резервів країн. Його називають віртуальним, так як фізично кошти не будуть заздалегідь зараховуватися на які-небудь рахунки, а створюється юридична середу, яка дозволить у разі необхідності проводити оперативно операції своп.

Проти національної валюти, що зараховується на рахунки конкретного центрального банку, цей центральний банк буде поставляти в зацікавлена ​​держава долари на основі зворотності, платності і терміновості.

БРІКС визначилися за обсягом капіталу банку розвитку - спочатку оголошений капітал банку складе 50 млрд доларів і формуватися він буде за рахунок коштів бюджетів країн.

Досягнуто також домовленості про принцип консенсусу керуючих при прийнятті рішень. Невирішеними залишилися питання щодо термінів оплати статутного капіталу, розподілу квот і часткою в капіталі банку, за місцем розташування його штаб-квартири і ряд інших.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!