"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай пропонує платіжним системам працювати в юанях

Четвер, 20 лютого 2014, 09:41

Влада Китаю має намір розширити використання нацвалюти в міжнародній торгівлі, дозволивши платіжним системам проводити трансакції в юанях.

Про це оголосили в Центробанку країни, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Центробанк Китаю схвалив проведення платіжними системами міжнародних операцій, деномінованих в юанях.

Міра, за оцінкою регулятора, "дозволить знизити ризики втрат від волатильності валютних курсів і призведе до розширення використання юаня за межами КНР".

Реклама:

За повідомленням агентства AFP, в списку операторів, які отримали дозвіл на подібні трансакції, значаться: AllinPay, 99Bill, ChinaPay, Orient Electronic Payment і Shengpay . Втім, нове регулювання поки що діятиме лише в пілотної портовій зоні вільної торгівлі (ЗВТ) у Шанхаї.

Нагадаємо, минулого року влада країни оголосила про створення нового типу особливої економічної зони (всього їх в Китаї 14), на території якої проведення угод не буде обкладатися ні ПДВ, ні корпоративними податками, а фінансове та адміністративне регулювання бізнесу буде максимально спрощено.

На основі нової ЗВТ, розташованої в Шанхаї, регулятори планують відпрацювати зняття фінансових обмежень, в тому числі за ставками депозитів і кредитів, а також лібералізацію юаня і розширення його використання для міжнародних операцій.

На даний момент, за словами віце-президента адміністрації ЗВТ Цзянь Даняня, на території особливої зони зареєстровано близько 6 тис. компаній, більшість з яких так чи інакше пов'язані зі світовою торгівлею. Експерти, у свою чергу, очікують зростання обороту невеликих компаній, які тепер отримали доступ до проведення операцій в юанях.

Тим часом китайська валюта вже значиться в трійці лідерів за обсягами зовнішньоторговельних операцій.

Так, за даними звіту міжнародної системи міжбанківських трансакцій SWIFT, в жовтні минулого року частка юаня досягла рекордного рівня в 8,66%, випередивши за популярністю японську ієну і євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!