Продавці "вишки Бойка" допомогли групі Іванющенка заробити на зерні і вугіллі

Неділя, 2 лютого 2014, 14:40

Белізьські компанії "Ireland & Overseas Acquisitions Limited" і "Milltown Corporate Services Limited", які продали за 400 млн доларів бурову установку "Чорноморнафтогазу", були також задіяні у фірмах, що стали лідерами в держтендерах по зерну і гірничо-шахтному обладанню.

Про це пише Дмитро Гнап в "Новой газете".

Як пише автор, зокрема ці белізські компанії були власниками британської компанії "Bincroft LLP", яка заснувала українське ТОВ "Газенерголізинг". Протягом останніх трьох років воно виграло тендерів на постачання обладнання для шахт на 2,8 млрд гривень.

Першим же власником "Bincroft LLP"  був віргінський офшор "Oledo Associated S.A". Згідно з даними Американської комісії з цінних паперів, "Oledo" належить донеччанину Ігорю Філіпенкові, якого називають бізнес-партнером і менеджером народного депутата Юрія Іванющенка.

Реклама:

Окрім того продавці "вишки Бойка" з’явились також серед засновників скандально відомого "Хліб інвестбуду".

У 2010 році держава віддала приватній ТОВ "Каласар" 51% власності  державного оператора.  Після чого "Хліб інвестбуд" почав отримувати багатомільярдні замовлення від дербюджету.

У 2011 році власниками "Каласару" були кіпрська "Генетехма файненс лімітед" (дочірня структура "Внешэкономбанка") і британська компанія "Darton management llp".

Власниками  "Darton" були ті самі продавці вишки для "Чорноморнафтогазу" – "Ireland & Overseas Acquisitions Limited" і "Milltown Corporate Services". Сам же Ігор Філіпенко у 2012 році очолив "Хліб інвестбуд".

Після того, як "Хліб інвестбуд" був повністю використаний в зерновій схемі, у  його британського співзасновника змінились  власники. Ними стали сейшельські "Intrahold A.G." і "Monohold A.G.".

Нагадаємо, що сьогодні "Intrahold" і "Monohold" є власниками британської фірми "Fineroad", а та в свою чергу - ТОВ "Амадеус ко" - власника землі, на якій мав бути збудований вертолітний майданчик для Януковича.

Раніше власниками "Fineroad" були ті самі "Ireland & Overseas Acquisitions Limited" і "Milltown Corporate Services". Однак після скандалу в пресі їхні сліди були зачищені.

Нагадаємо, що "Ireland & Overseas Acquisitions Limited" і "Milltown Corporate Services", номінальними власниками яких є латвійці Стан Горін та Ерік Ванагельс, були засновниками фірми "Highway investment processing llp", яка у 2011 році продала "Чорноморнафтогазу" першу так звану "вишку Бойко" за 400 млн доларів з дельтою у 150 млн доларів.  Ці фірми фігурують в розслідуванні OCCRP як учасники міжнародної корупційної схеми.

"Наші гроші"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: