Інвестори повертаються до купівлі золота

Середа, 19 лютого 2014, 08:52

Золото відновлює привабливість в очах інвесторів.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дослідження World Gold Council.

Згідно з дослідженням, в IV кварталі споживання знизилося в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на 30%, до 857,8 т.

Через зниження ціни в грошовому вираженні обсяг попиту впав майже вдвічі - до 35,2 млрд доларів. За весь рік споживання золота становло 3,76 тис. т (-15%) - мінімальне значення з 2009 року.

Реклама:

Основною причиною падіння світового споживання золота став знизився інвестиційний попит.

За даними WGC, попит на золото з боку інвесторів знизився на 66%, до 773,3 т - мінімального значення з 2007 року, коли він становив 665 т. Це частково компенсувало зростання попиту з боку промисловості на 14% (до 2,62 тис. т).

Вперше за свою історію біржові фонди (ETF), інвестиційна декларація яких орієнтована на вкладення в золото, за підсумками року стали його нетто- продавцями.

У 2013 році активи таких фондів скоротилися на 881 т, при цьому пік продажів припав на II квартал, за який було продано більше 420 т.

У попередні десять років фонди завжди фіксували позитивний результат, що дозволило до кінця 2012 року довести активи таких ETF до максимального значення - 2644 т.

За словами керуючого портфелем Allianz Investments Маріанни Ткаченко, в 2013 році економіки розвинених країн почали демонструвати тенденцію до відновлення, і на ринку прижилися ідеї про швидке згортання монетарних стимулів центральними банками цих країн і уповільненні інфляції.

"Ідея знецінення грошей ставала менш популярною, а разом з нею і приплив інвестицій в золото", - зазначає Ткаченко.

За її словами, інтерес інвесторів переключився на акції компаній США, Європи та Японії. Втім, чиста закупівля золота центральними банками світу зросла на 32%, до 369 т.

При цьому на ринку склалася унікальна ситуація: на тлі попиту, що знижується на паї "золотих" ETF попит на злитки, інвестиційні монети та медалі з боку приватних інвесторів зріс.

За рік були куплені рекордні 1,654 тис. т фізичного інвестиційного золота, це майже на третину більше, ніж роком раніше. Це рекорд щонайменше з 1992 року, коли WGC почав публікувати статистику. Інвестиції Китаю та Індії в золоті злитки і монети зросли на 38% і 16% відповідно.

Паї ETF і фізичне золото - два абсолютно різних ринки, пояснює партнер UFG Wealth Management Оксана Кучурів. У разі ETF основними покупцями є інституційні або професійні інвестори, які перш за все орієнтуються на макроекономічні показники.

Фізичне золото купують приватні особи.

Втім, в поточному році інвестиційний попит може вирости не тільки за рахунок приватних інвесторів, а й інституціональних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: