Microsoft звинуватила держоргани України в нанесенні збитків на 200 мільйонів

Вівторок, 18 лютого 2014, 10:06

У компанії "Microsoft Україна" відзначають, що в 2013 році українські держоргани відмовилися від наміру ліцензувати використовується ними ПО, незважаючи на існуючі домовленості і закладені в бюджеті коштів.

Про це розповів генеральний директор "Microsoft Україна" Дмитро Шимків, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, в 2013 році держбюджетом передбачалося виділення коштів на програму з легалізації використовуваного державними органами програмного забезпечення.

"Згідно з програмою планувалося придбання ліцензійних операційної системи Windows і пакетів ПО Office для 68 тис комп'ютерів, що складає близько 7% від всіх пристроїв в держорганах, на яких встановлено нелегальне ПЗ", - відзначає Шимків.

Реклама:

Однак, за його словами, ніякі активні дії з легалізації з боку держави не робилися.

Шимків також додав, що, за його інформацією, в бюджеті на 2014 рік кошти на покупку держорганами легального ПЗ не передбачені.

"Якщо держава готова вирішити за нами питання легалізації, то ми готові надати ПО за пільговими цінами, в десятки разів нижче ринкових", - заявив він.

 Нагадаємо, на початку лютого свої рекомендації щодо боротьби з піратством в Україні представив Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA).

Згідно з ними, передбачалося посилити адміністративну та кримінальну відповідальність для керівників компаній, що використовують у своїй роботі неліцензійні продукти, в першу чергу ПЗ.

У Державній службі інтелектуальної власності відзначають зниження кількості нелегального ПЗ, використовуваного держорганами.

Виконуючий обов'язки начальника відділу авторського права і суміжних прав цього відомства Олексій Арданов повідомив, що станом на 1 квітня 2013 рівень використання неліцензійного ПЗ склав 33% , що на 7% менше, ніж у 2012 році.

"Це можна пояснити в тому числі переходом багатьох структур на безкоштовні операційні системи та програмне забезпечення", - говорить він.

Разом з тим Арданов зазначив, що показники проникнення піратського ПЗ, надані компанією Microsoft, нерідко розходяться з показниками, отриманими держслужбою.

За його словами, методологія підрахунку неліцензійного ПЗ, використовуваного в органах виконавчої влади, держслужбі невідома, тому він не може прокоментувати дані "Microsoft-Україна".

Крім того, Арданов розповів, що держоргани регулярно проходять перевірки на наявність піратського ПЗ, остання з яких відбулася восени минулого року.

Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів, органами, уповноваженими здійснювати такі перевірки, є прокуратура і Міністерство внутрішніх справ.

У той же час, за словами Шимківа, МВС є рекордсменом з використання неліцензійного ПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: