У Арбузова підготували нові правила видачі держгарантій

Вівторок, 18 лютого 2014, 09:36

Міністерство фінансів вже розробило новий порядок залучення у 2014 році кредитів під держгарантії - тільки на капітальні витрати планується залучити до 20 млрд гривень.

У розпорядженні "Комерсант-Україна" опинився проект постанови Кабміну, яким буде затверджено порядок залучення держгарантій в 2014 році головними розпорядниками бюджетних кошти для здійснення капітальних витрат.

Як повідомляється, вже завтра цей документ, розроблений Мінфіном, винесуть на розгляд уряду.

Згідно з документом, Мінфін запропонував розширити повноваження фінансово-кредитної ради, яка займається відбором пропозицій щодо надання держгарантій. Йому хочуть дати право не тільки займатися відбором проектів, але і "стверджувати об'єкти капітальних видатків".

Реклама:

Очолювати раду тепер буде не перший віце-прем'єр, а міністр економічного розвитку і торгівлі.

У держбюджеті закладено загальний обсяг держгарантій в 50 млрд гривень.

У документі Мінфін пропонує встановити ліміт в 20 млрд гривень за обсягом гарантій для проектів капітальних витрат.

Крім того, місцеві органи влади у 2014 році будуть позбавлені можливості кредитування під держгарантії.

Переглянули чиновники і критерії виділення кредитів під гарантії держави.

Капітальні витрати, як і раніше, повинні бути спрямовані на імпортозаміщення, підтримку національного товаровиробника та створення нових робочих місць. Але тепер у цьому списку з'явилися проекти з попередження аварійних ситуацій і катастроф. І якщо в 2013 році пріоритетними були самоокупні проекти, то цього року першочерговими можуть стати об'єкти з терміном реалізації до 1 грудня 2015 року.

Змінять і порядок узгодження проектів. Головному розпоряднику бюджетних коштів буде достатньо звернутися до Мінекономторгівлі з переліком об'єктів та інформаційним листом, після чого міністерство створить робочу групу і протягом десяти днів розгляне всі пропозиції.

Ще через п'ять днів фінансово-кредитна рада після рішень робочої групи винесе свій вердикт. Якщо він буде позитивним, розпорядник коштів проведе конкурс з вибору банку -кредитора.

Ще одним нововведенням є те, що Мінфін наполягає на зазначенні конкретної ставки кредитування - облікова ставка плюс 3%, але не вище 9,5% річних.

Експерти відзначають, що які б умови не прописали, доступ до держгарантій отримає наближений до влади бізнес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!