У Фірташа вимагають від НБУ скасувати подовження терміну купівлі інвалюти

Понеділок, 17 лютого 2014, 12:33

Федерація роботодавців вимагає від Національного банку відмовитися від адміністративного подовження терміну процедури купівлі інвалюти, оскільки такий крок веде до посилення негативних тенденцій в економіці.

Про це йдеться у повідомленні ФРУ, передає "Інтерфакс-Україна".

"ФРУ звертається до НБУ з вимогою терміново скасувати частину п'яту пункту четвертого постанови НБУ №49 від 6 лютого 2014 року, а також провести консультації з українським бізнесом щодо основних шляхів подальшої курсової політики", - зазначено в повідомленні.

У повідомленні нагадується, що постанова Нацбанку №49, зокрема, позбавила підприємства можливості використовувати власні кошти в день їх отримання на розрахунковий рахунок: банки можуть придбати валюту для потреб підприємств тільки щонайменше через шість днів після внесення гривневих коштів для здійснення таких операцій.

Реклама:

При цьому в повідомленні ФРУ зазначено, що граничний термін для здійснення операцій купівлі інвалюти не встановлено. На практиці для придбання таких коштів може знадобитися значно більше часу, ніж шість днів.

"Можливе виникнення корупційних схем на ринку валютних операцій", - попереджають у ФРУ.

У федерації пояснили, що значна частина провідних українських виробників, які експортують продукцію на зовнішні ринки, використовує імпортну сировину та комплектуючі. Обмеження на придбання інвалюти становить для них ризик зриву виробничих процесів та експортних контрактів.

"Імпортери в умовах неможливості своєчасно придбати валюту для оплати товарів змушені будуть щонайменше миттєво знизити обсяги імпорту товарів. Як наслідок, суттєво знизяться надходження до держбюджету", - застерігають у ФРУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!