Споживчі настрої українців різко погіршилися

П'ятниця, 14 лютого 2014, 14:43

Початок 2014 року відзначився різким погіршенням споживчих настроїв українців.

Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine, пише "ЛігаБізнесІнофрм".

Індекс споживчих настроїв дорівнює 72,5, що на 7,8 пункту менше, ніж у грудні 2013 року. Це найнижчий рівень ІСН з квітня 2011 року.

Найбільше падіння зазнали індекс очікуваних змін особистого матеріального становища та індекс доцільності робити великі закупівлі.

Реклама:

Оцінка поточного становища погіршилася на 7 пунктів і дорівнює 74,3. Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 8,3 пункту і рівні 71,3.

У січні піддалися суттєвого погіршення очікування українського щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 137,4, що на 8,5 пункту більше, ніж у грудні.

Одночасно інфляційні очікування дещо поліпшилися: відповідний індекс дорівнює 180,2, що на 1,5 пункту менше грудневого показника.

Проте різко поглибився песимізм українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань додав 13,4 пункту до 148,7, самого високого рівня за весь період його спостережень з січня 2012 року.

Спостерігалася чітка залежність динаміки споживчих настроїв від віку та рівня добробуту - чим молодше і багатше була група респондентів, тим більшою мірою погіршилися у неї в січні споживчі настрої.

У регіональному розрізі найбільшою мірою ІСН впав в Західному і Північному регіонах України.

"Тривала політична криза, яка в січні перейшла у силове протистояння і викликала девальвацію гривні, очікувано стривожила споживачів. Загроза втрати робочих місць і знецінення заощаджень змусили істотно обмежувати внутрішній попит, поки політичний конфлікт не буде врегульовано", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: