"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна має скорочувати витрати, а не тримати гривню - економіст

П'ятниця, 14 лютого 2014, 13:43

Україні потрібна девальвація та скорочення дотацій галузям промисловості, вважає шведсько-американський вчений-економіст Андерс Ослунд.

Про це він сказав в інтерв'ю Українській правді.

На його думку, ситуація в економіці України погана: спостерігається втеча гривні з банків, зниження курсу валюти до долара і падіння розміру міжнародних резервів.

Також Ослунд відзначає надто великий дефіцит бюджету України. "Це одвічна проблема, викликана тим, що уряд багато років вів популістську політику, витрачаючи більше, ніж міг собі дозволити", - сказав він.

Реклама:

На його думку, замість того, щоб тримати гривню за рахунок резервів, "краще заморозити державні витрати, скоротити корумповані дотації галузях промисловості, таких як вугільна і газова промисловість".

"І поступово ліквідувати дотації "Нафтогазу", які виділяються вже багато років і складають 2 відсотка ВВП", - додає економіст.

Головною причиною фінансових труднощів України він бачить небажання Віктора Януковича і його наближених проводити реформи, які б йшли врозріз з їх особистим збагаченням.

"Сім'я Януковича просто повинна перестати красти. Тоді б державні фінанси були в порядку", - вважає Ослунд.

На його думку, міжнародні організації зможуть допомогти виправити ситуацію в Україні, тому Україні потрібно прийняти умови Міжнародного валютного фонду.

"МВФ може легко організувати 10-12 мільярдів доларів на 15 місяців. Європейський Союз може дати легко кредит на 3-5 мільярдів", - упевнений він.

"Якщо Україна підпише Угоду про Асоціацію, в такому випадку Євросоюз може допомогти з реформами - те, що Янукович не хотів робити, тому що він і його люди не змогли б так красти, як вони хочуть", - підкреслив Ослунд.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!