Клименко хоче створити базу "справедливих ринкових цін"

П'ятниця, 14 лютого 2014, 09:18

Міндоходів пропонує створити базу "справедливих ринкових цін, яку бізнес буде використовувати при розрахунку митної вартості товару, а контролюючі органи - при проведенні камеральної перевірки в рамках постаудиту.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Міндоходів на засіданні ради з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності запропонувало бізнесу концепцію проведення ефективного постаудиту та впровадження спрощеної процедури контролю митної вартості.

На думку в. о. міністра Олександра Клименка, механізм постаудиту в Митному кодексі не захищає економічні інтереси держави і створює фіскальний тиск на бізнес.

Реклама:

Чиновники пропонують контролювати правильність визначення митної вартості ще на етапі оформлення попередньої декларації. Імпортер зможе по інтернету відправити документи митникам, які завдяки автоматизованій системі аналізу та управління ризиками вкажуть на наявність або відсутність факту заниження митної вартості.

"Мова йде про гру в відкриту, - вважає директор компанії "Ламаріно" Олександр Лазарев. - Ми вже заздалегідь знатимемо, де і який ризик у нас вистрілить".

У Міндоходів хочуть закріпити в законодавстві поняття "справедлива ринкова ціна", а постановою уряду - затвердити порядок формування та застосування бази таких цін.

У результаті буде створена база даних з інформацією про ціни.

"Суб'єкт може ввести вихідні дані по імпортованого товару і зрозуміти, яка ціна є на ринку, і яка вартість буде прийнятна для Міндоходів", - говорить директор департаменту податкового та митного аудиту міністерства Сергій Крухмалев.

Передбачається, що ця база буде синхронізована з даними, які міністерство використовує для контролю над трансферним ціноутворенням.

Джерела цінової інформації зможуть бути однаковими: біржові дані, ціни на сировину, інформація МЕРТ, Держстату, виробників, уповноважених органів іноземних держав.

Клименко запевняє, що створення нової бази митної вартості - це прохання бізнесу.

"У нас є база даних митної вартості товарів. Але ми бачимо невдоволення бізнесу щодо неадекватності формування цих баз. Ми зробимо інвентаризацію, залучимо до цього процесу експертів, асоціації, представників бізнесу, щоб не було суперечок про адекватність справедливої ​​ціни. І якщо це буде зроблено, то ми вирішимо конфлікт інтересів", - вважає в. о. міністра.

Що мається на увазі під поняттям справедливої ​​ринкової ціни, і які чинники будуть враховані при її формуванні, в Міндоходів ще не знають. Але при виникненні ризику заниження митної вартості декларант зобов'язаний буде відкоригувати заявлені ціни або надати митниці підтверджуючі документи з фінансовим забезпеченням податкових зобов'язань.

Після цього вантаж може бути ввезений на митну територію України, а імпортера чекає камеральна перевірка. Такий аудит проведуть і щодо товарів, за якими ризик не підтверджений.

Відповідно до запропонованого Міндоходів проекту змін до Податкового та Митного кодексів, фінансова гарантія діятиме до 365 днів. Її розмір визначається як різниця між заявленою митною вартістю і вартістю товарів, зазначена в джерелах Міндоходів, із застосуванням підвищуючого коефіцієнта 5.

Якщо контролюючий орган визначить суму податкового зобов'язання в результаті митного контролю, який свідчить про заниження або завищення, то штраф складе п'ятикратний розмір суми певного зобов'язання. При повторному виявленні порушення протягом 1095 днів буде накладено штраф у десятикратному розмірі.

"Якщо ми довіряємо бізнесу, то за обман потрібно нести відповідальність", - вважає Крухмалев.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: