"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: НБУ в лютому не вийде на міжбанк

Четвер, 13 лютого 2014, 19:11

Обсяг золотовалютних резервів України в лютому-березні може коливатися в діапазоні 16-19 мільярдів доларів.

Таку думку висловила Марія Сальникова, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

За її словами, основним завданням НБУ в цей період буде виплата за зовнішніми та внутрішніми боргами, а не підтримка курсу гривні.

"Для того щоб можна було говорити про відновлення рівня ЗВР потрібно розуміти з ким Україна продовжить співпрацю і хто надасть фінансову підтримку", - зазначає Сальникова.

Реклама:

На думку експерта, навіть у разі отримання траншу фінансової допомоги вже в лютому НБУ не виходитиме на міжбанківський ринок з інтервенціями до завершення політичних загострень, так як фактичної користі гривні це не приносить.

"Обсяг ЗВР України в січні скоротився на 14,6% до 17,805 млрд доларів. При цьому обсяг чистих інтервенцій НБУ на валютному ринку становив 1,742 млрд доларів. Інша частина - 868 млн доларів - була задіяна на погашення раніше взятих боргових зобов'язань", - вважає експерт.

За її словами, це свідчить про те, що регулятор продовжує витрачати свої резерви на підтримку вартості національної валюти. Незважаючи на політичну невизначеність в країні, регулятор дотримується раніше взятих орієнтирів з підтримання курсової стабільності.

"Проте, враховуючи недостатність рівня золотовалютних резервів і панічний попит на валюту на міжбанку, дій НБУ не вистачило, щоб стримати попит на безготівкову валюту. Так, за січень курс продажу долара на міжбанківському ринку підвищився на 3,7% до 8,63 гривні", - зазначає Сальникова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!