У НБУ кажуть, що обмеження на купівлю валюти будуть короткостроковими

Четвер, 13 лютого 2014, 16:34

Обмеження на купівлю валюти, введені Національним банком України з метою згладжування різких коливань курсу гривні, будуть носити короткостроковий характер.

Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку Олена Щербакова, пише "Forbes-Україна".

"Заходи, які ми зробили..., носять короткостроковий характер. Ці заходи після стабілізації ситуації... будуть скасовані", - запевнила Щербакова в ході "круглого" ​​столу в Києві.

За її словами, вжиті Нацбанком заходи дозволили знизити попит на валюту.

Реклама:

"Якихось пікових навантажень на наступному тижні не буде. Ми отримали вже перші реєстри, ніяких пікових навантажень там немає", - сказала директор гендепартаменту.

Щербакова також повідомила, що після прийняття постанов №48-49 НБУ провів нараду за участю комерційних банків для обговорення та роз'яснення цих заходів, а в четвер, 13 лютого, відбудеться засідання ради Незалежної асоціації банків України за участю представників НБУ, за результатами якого центральний банк підготує додаткові роз'яснення окремих положень нового порядку.

Як повідомлялося, після прискорення девальвації гривні Нацбанк з 7 лютого ввів обмеження на ринку: клієнти банків можуть купувати валюту на міжбанківському ринку тільки на шостий операційний день після зарахування гривневих коштів на спеціальний рахунок, а також проводити операції в будь-якій валюті на ринку в рамках залишків на початок операційного дня.

НБУ пояснює необхідність їх прийняття боротьбою зі спекулянтами і тим, що стандартні механізми впливу на валютний ринок - інтервенції - перестали давати необхідний ефект.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!