"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк обіцяє, що різкого зростання курсу долара з 17 лютого не буде

Четвер, 13 лютого 2014, 14:09

Національний банк заперечує можливий різкий ріст курсу долара на міжбанку з 17 лютого.

Про це на прес-конференції повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, передають "Українські новини".

"Заходи, які ми зробили (обмеження деяких операцій на міжбанку), носять короткостроковий характер. Якихось пікових навантажень (на міжбанку) наступного тижня не буде. Ми отримали вже перші реєстри (заявок клієнтів банків на покупку долара на міжбанку), ніяких пікових навантажень там немає", - сказала вона.

Разом з тим Щербакова зазначила, що, незважаючи на те, що заявки клієнтів банків на покупку доларів на міжбанку можуть задовольнятися на шостий день після їх подачі, всі платежі проходять вчасно, і немає ніяких затримок.

Реклама:

"У банків є інструменти для цього", - сказала представник Нацбанку.

Вона нагадала, що метою обмежень на міжбанку є відсікання спекулятивних операцій і стабілізація курсу.

"Якщо є бажання обійти правила (обмеження, які були введені) , то у Національного банку є весь інструментарій (щоб припинити такі операції). Ці рішення не розтягнуться на роки, і ми їх скасуємо", - додала Щербакова.

Директор департаменту підкреслила, що Нацбанк у своїй політиці не допускатиме пікових навантажень на валютному ринку і буде згладжувати різкі коливання курсу, щоб не допустити розбалансування.

Нагадаємо, Нацбанк вирішив ввести тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями з 7 лютого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!