Уряд хоче залучити близько 382 мільйонів у МБРР на енергозбереження

Середа, 12 лютого 2014, 18:25

Урядом проводиться робота щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій для модернізації житлово-комунального господарства, впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення якості комунальних послуг.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул.

"Зокрема, 12 лютого Кабінет міністрів прийняв рішення про залучення коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту "Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України". Переговори з МБРР заплановані орієнтовно на 20-21 лютого 2014 року", - сказав Вілкул.

Як зазначає прес-служба Кабміну, завдяки реалізації інвестиційного проекту 10 підприємств теплокомуненерго зможуть зменшити споживання  природного газу на 3,2%, знизити виробничі витрати на 11%, модернізувати технічний стан систем центрального теплопостачання та підвищити якість комунальних послуг для громадян.

Реклама:

За інформацією прес-служби, сума позики може складати до 382 млн доларів, з яких близько 332 млн доларів буде надано МБРР та близько 50 млн доларів "Фондом чистих технологій" МБРР. За попередніми умовами МБРР строк кредитування - 18 років з "платіжними канікулами" на 5 років.

Річна відсоткова ставка станом на 27.01.2014 становить - 0,59%. Загальна сума кредиту, умови та строки кредитування будуть визначені за результатами переговорів з МБРР.

"Завдяки підтримці уряду підприємства отримають фінансування на дуже вигідних умовах, які дозволять швидко розрахуватися з кредитами та в подальшому спрямувати зекономлені кошти на модернізацію об'єктів теплоенергетики", - зазначив експерт представник Інституту технічної теплофізики НАН України Олександр Сигал.

За його словами, це створить можливість реконструкції та оновлення систем централізованого теплопостачання, магістральних та розподільчих теплових мереж; реконструкції ЦТП з облаштуванням ІТП, встановленням насосних станцій, пластинчастих теплообмінників та заміною електродвигунів насосів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: