"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" знизив ціну на газ для Греції на 60 доларів

Середа, 12 лютого 2014, 14:15

Грецька газова компанія DEPA і "Газпром" досягли угоди про зниження ціни на російський газ до 398-399,5 долара за тисячу кубометрів і річного контрактного обсягу take-or-pay до 2 мільярдів кубометрів з 2,4 мільярда.

Про це пише "УНІАН".

"Компанії домовилися, що ціна буде нижче 400 доларів за тисячу кубометрів - 398 доларів. Крім цього змінено умови поставки take-or-pay: обсяг знижено до 2 мільярдів кубометрів з 2,4 мільярда", - повідомило джерело з грецької сторони.

За умовами поставки take-or-pay, DEPA платить за обумовлені контрактом обсяги, незалежно від того, вибрала вона їх. Останнім часом споживання газу впало в Греції через рецесії.

Реклама:

Так, якщо у 2011 році "Газпром" поставив до цієї країни понад 2,9 мільярда кубометрів, то в 2012 році - близько 2,3 мільярда кубометрів газу.

За даними російського джерела, компанії домовилися про ціну в 399,5 долара за тисячу кубометрів.

"Це дуже хороша знижка - понад 60 доларів", - сказав співрозмовник агентства.

Тепер умови угоди повинні схвалити на найвищому рівні. Прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас заявляв, що низькі ціни на російські енергоносії мають вирішальне значення для відновлення економіки країни.

За даними грецьких ЗМІ, Греція домагалася зниження ціни на 20%, тобто до 380 доларів за тисячу кубометрів, і включення до угоди пункту про можливість перегляду ціни раз на рік.

"Газпром" пропонував ціну близько 400 доларів за тисячу кубометрів, тобто готовий знизити ціну лише на 13-15%.

За даними Євростату на травень 2013 року, ціни на природний газ для домашніх господарств у Греції були на 42% вище, ніж у середньому в Євросоюзі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: