Казахстанські вкладники за день втратили п'яту частину заощаджень

Середа, 12 лютого 2014, 12:57

Втрати вкладників казахстанських банків від проведеної девальвації місцевої валюти становили 1,263 трильйона тенге.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на "Мільйонер".

Як вказує видання, на кінець 2013 року обсяг депозитів у банках Казахстану становив 6,317 трильйона тенге, а 11 лютого ця сума скоротилася на 20%.

За підрахунками іншого казахстанського видання, "Мегаполіс", втрати жителів республіки від девальвації становили 333 трлн тенге.

Реклама:

Як повідомляє "Інтерфакс-Казахстан", вранці 12 лютого біля будівлі Нацбанку в Алматі розпочався мітинг, учасники якого вимагали відставки глави регулятора Кайрата Келімбетова.

У свою чергу, сам Келімбетов, кажучи про заклики населення до своєї відставки, заявив, що його роботодавцем є глава держави.

Коментуючи девальвацію, проведену Нацбанком, він назвав її дуже ефективною мірою, покликану дати додатковий імпульс розвитку економіки країни, а також підвищенню її конкурентоспроможності. Келімбетов також порадив населенню зберігати свої заощадження в національній валюті, зазначивши, що сам так і поступає.

12 лютого, як передають "РІА Новини", глава казахстанського Нацбанку відзначив, що коригування грошової політики регулятора було проведене бездоганно.

За словами Келімбетова, про заплановані зміни знали навіть не всі співробітники Нацбанку.

У понеділок 11 лютого Нацбанк Казахстану  вирішив відмовитися від стримування обмінного курсу місцевої валюти в діапазоні 145-155 тенге за долари, а також скоротити обсяги валютних інтервенцій.

У регуляторі мають намір підтримувати курс на рівні 185 тенге. При цьому офіційний курс був встановлений 11 лютого на позначці в 155,5 тенге за долар.

Після оголошення регулятора в ряді казахстанських банків курс долара зріс до 200 тенге; багато обмінники взагалі припинили роботу до прояснення ситуації. Призупинили роботу найбільші інтернет-магазини Казахстану, а також ряд автодилерів. Ціни на продукти харчування в Алматі виросли в деяких торгових точках на 25 відсотків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: