Думка експерта: Сертифікація якості зерна завдає аграріям мільярдні збитки

Вівторок, 11 лютого 2014, 14:38 -

Усунення необгрунтованих втрат сільгоспвиробників є вкрай важливим в умовах важкого фінансового стану більшості підприємств агропромислового комплексу.

Про це заявив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

Гендиректор зазначає, що за даними Міжнародної фінкорпораціі, річні витрати сільгоспвиробників на сертифікацію якості зерна та продуктів переробки становили 136 млн гривень в 2011/12 маркетинговому році.

За його словами, зараз з урахуванням збільшення обсягу експорту зернових і технічних культур, ці витрати можуть становити 160 млн гривень.

Реклама:

"Ускладнює ситуацію також зловживання на місцях, коли сертифікація якості зерна передбачає необхідність сплати додаткових платежів, не передбачених законодавством та/або нав'язування певних лабораторій для перевірки якості зерна", - говорить Лапа.

За оцінками експертів зернового ринку, ці витрати можуть становити від 20 до 40 гривень за тонну зерна. При очікуваних обсягах експорту зернових і технічних культур 35 млн тонн йдеться про додаткові втратах аграріями понад 700 млн гривень.

Таким чином, загальні втрати агропромислового комплексу від сертифікації якості зерна складуть близько 1 млрд гривень.

"Ми сподіваємося, що Кабмін вирішить питання скасування обов'язкової сертифікації якості зерна вже на найближчому засіданні, там більше, що Держінспекція сільського господарства висловила готовність відмовитися від цього інструменту на користь більш ефективного використання системи декларування наявності зерна", - говорить Лапа.

За його словами, відповідний проект постанови підготовлений Державною службою з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва і може бути розглянутий на найближчому засіданні КМУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: