В Україні знизилися обсяги держзакупівель

Вівторок, 11 лютого 2014, 12:28

Обсяг держзакупівель товарів, робіт і послуг падає: в 2013 році кількість проведених тендерів за бюджетні кошти скоротилося на 38 тисяч, а сума витрачених грошей - на 240 млрд гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані Держстату.

Згідно з даними, замовники стали менше купувати: у порівнянні з 2012 роком кількість проведених процедур скоротилося на 38 тисяч - до 101 890. З них більше 17,5 тис торгів були скасовані або не відбулися.

Зниження кількості закупівель відбулося за всіма видами аукціонів - від відкритих конкурсів до закупівлі у одного учасника. Кількість учасників-переможців становила 66910 (-25%), було підписано 76,480 тис (-25,7%) договорів, з яких більша частина з українськими суб'єктами.

Реклама:

Обсяг запланованих держзакупівель впав удвічі - до 274 млрд гривень. Стали рідше проходити аукціони державних, казенних, комунальних підприємств, а також компаній з часткою держави понад 50%.

У той же час на 40% зросла частка закупівлі без застосування процедур торгів - до 40,16 млрд гривень. У рамках закупівлі держкомпаніями було укладено договорів на 29,13 млрд гривень. На держзакупівлі з бюджету було виділено 49,67 млрд гривень.

Експерти відзначають, що придбання товарів, робіт і послуг без аукціонів - наслідок прийняття влітку 2012 року норм про звільнення державних, казенних, унітарних, комунальних, а також підприємств з держчасткою понад 50% і їх "дочок" від проведення тендерів, якщо закупівля проводиться за їх власні кошти.

У лютому 2013 року представники опозиції запропонували зобов'язати ці компанії оприлюднювати звіти про проведення закупівель із зазначенням цін, характеристик товарів, робіт і послуг, а також постачальників.

Експерти вважають, що тенденція до скорочення держзакупівель збережеться і в 2014 році, якщо уряд і парламент не введуть жорсткий контроль над процедурою торгів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!