"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Казахстан девальвував нацвалюту

Вівторок, 11 лютого 2014, 09:37

Нацбанк Казахстану з 11 лютого перестав підтримувати обмінний курс тенге на колишньому рівні, скоротив обсяг валютних інтервенцій і свою участь у формуванні обмінного курсу тенге.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

"Нацбанк припускає, що новий рівень обмінного курсу перебуватиме близько 185 тенге за долар", - повідомляє Нацбанк Казахстану.

До 11 лютого курс становив 155,56 тенге за 1 долар. На торгах Казахстанської фондової біржі у вівторок за 1 долар дають 163,9 тенге, цей курс стане офіційним на 12 лютого.

Реклама:

"Довгостроковий тренд обмінного курсу тенге, як уже не раз заявляв Нацбанк, буде визначатися на основі фундаментальних внутрішніх і зовнішніх макроекономічних факторів. Разом з тим, даний крок не означає повної відмови від валютних інтервенцій, які здійснюватимуться для забезпечення фінансової стабільності", - підкреслює Нацбанк Казахстану.

З метою запобігання дестабілізації фінансового ринку та економіки в цілому Нацбанк встановив коридор коливань курсу тенге до долара США: 185 тенге за 1 долар плюс/мінус 3 тенге. Банк продовжить політику зі згладжування різких стрибків і короткострокових коливань обмінного курсу тенге.

При цьому довгостроковий обмінний курс тенге залежить від макроекономічних передумов, пояснює Нацбанк.

На думку банку, спекулятивні девальваційні очікування закінчаться при досягненні оголошеного обмінного курсу. Влада не має наміру вводити будь-яких обмежень існуючих валютних операцій.

З 11 лютого Нацбанк встановив межа відхилення курсу покупки від курсу продажу валюти за тенге по операціях, що проводяться через обмінні пункти: по долару США - два тенге, по євро - три тенге.

"Національним банком буде забезпечено безперебійне функціонування платіжної системи. Нацбанк продовжить надання банкам необхідної короткострокової ліквідності під заставу затверджених інструментів. Обмінні пункти будуть забезпечені достатнім обсягом готівкової іноземної валюти як з боку банків, так і з боку Національного банку.

Філії банків другого рівня в регіонах володіють значним обсягом готівкової іноземної валюти. У результаті коригування обмінного курсу відбудеться поліпшення конкурентних умов для вітчизняних товарів і для підприємців, що працюють в експортних та імпортозамінних галузях економіки Республіки Казахстан", - підкреслює Нацбанк.

Останній раз Казахстан проводив девальвацію тенге 4 лютого 2009 року. Банк відмовився від підтримки курсу тенге в колишньому коридорі 117-123 тенге за 1 долар (120 тенге плюс/мінус 2%) і встановив новий рівень обмінного курсу національної валюти - 150 тенге за 1 долар плюс/мінус 3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: