"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Россільгоспнагляд може подати скаргу на Євросоюз через поширення АЧС

Понеділок, 10 лютого 2014, 18:06

Россільгоспнагляд не виключає можливості подати скаргу до комітету з ветеринарії та фітосанітарії СОТ у зв'язку з неправомірними діями Євросоюзу з питання поширення вірусу африканської чуми свиней.

Про це повідомив агентству "Прайм" помічник керівника Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко.

"Ми не виключаємо можливості звернення до комітету СОТ по ветеринарним і фітосанітарним заходам, тому що нас раптом звинувачують у неадекватних заходах. Це, м'яко кажучи, несправедливо, тому що ми застосовуємо такі ж заходи, як і сам Євросоюз", - заявив співрозмовник.

Як наголошується, в січні в Литві був зафіксований перший за багато років спалах АЧС на території ЄС. У зв'язку з цим з 25 січня РФ обмежила імпорт свинини з цієї країни, а 30 січня Россільгоспнагляд припинив прийом продукції свинарства з усіх країн ЄС до отримання гарантій безпеки від Єврокомісії.

Реклама:

Єврокомісар з охорони здоров'я і захисту споживачів Тоніо Борг назвав ці обмеження РФ безпрецедентними, непропорційними і сказав, що вони суперечать міжнародним торговельним принципам.

Його колега - єврокомісар з розширення та політики сусідства Штефан Фюле, заявив, що ЄК може звернутися до СОТ для вирішення питання російської заборони на ввезення свинини з ЄС.

Алексєєнко зауважив, що поки питання звернення у відомстві розглядається, і остаточне рішення буде прийнято тільки після зустрічі з європейськими колегами.

"Сподіваємося, що здоровий глузд візьме гору", - зазначив він, додавши, що зараз головний ветінспектор РФ попрямував до Литви разом з білоруським колегою для ознайомлення з ситуацією.

Відповідаючи на питання, в якій формі буде зроблено звернення до комітету СОТ, Алексєєнко відзначив, що "тут можливі варіанти".

"Фактично - це скарга на неправомірну дію. Сподіваємося уникнути, але не виключаємо цей варіант", - додав він.

Також співрозмовник зазначив, що питання може бути розглянуте на засіданні комітету, яке відбудеться наприкінці березня в Женеві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!