"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Yahoo переносить податкову штаб-квартиру зі Швейцарії в Ірландію

Понеділок, 10 лютого 2014, 13:30

Інтернет-компанія Yahoo переносить свою основну європейську податкову штаб-квартиру зі Швейцарії та Ірландії.

Такі дані публікує агентство Reuters, проаналізувавши звіти європейського офісу Yahoo, пише CyberSecurity.ru.

Інвестори кажуть, що за останні роки Швейцарія посилила боротьбу з "податковими іммігрантами", що спричинило за собою відхід з країни ряду великих компаній-платників податків.

Офіційно в Yahoo говорять, що компанія змінює дислокацію ради спрощення структури європейських операцій і не продиктовано бажанням Yahoo знизити податкові виплати.

Реклама:

"Yahoo завжди оплачує всі необхідні податки в усіх країнах, де ми працюємо. До всіх податкових питань ми ставимося дуже серйозно", - заявила прес-секретар компанії Каролін Маклеод-Сміт.

Проте європейські податкові експерти кажуть, що відхід Yahoo з Швейцарії в Ірландію відіб'ється на податковій базі компанії.

Крім того, вони кажуть, що багато інших компаній зі Швейцарії зараз почнуть вивчати досвід Yahoo і потягнуться за нею.

"Очевидно, що податкові причини тут грають не останню роль. Податковий режим - це відмінний фактор залучення зарубіжного бізнесу і Швейцарія тут в останні роки грала проти ринку, посилюючи податковий режим", - говорить глава швейцарської лобі-групи Economie Suisse Франк Марті.

Зараз Швейцарія пропонує компаніям, які отримують прибуток за кордоном, податки вдвічі нижчі, ніж вони платили б на місцевих ринках.

У свою чергу Євросоюз намагається тиснути на такі ринки, щоб не було дискримінації між місцевими і зарубіжними ринками для компаній і ефективна податкова ставка була єдиною.

Швейцарія зараз обговорює гармонізацію ставки корпоративних податків на більш низькому рівні, ніж нинішні 21%.

Reuters зазначає, що з листопада минулого року всі європейські рекламодавці Yahoo EMEA отримують рахунки від ірландського офісу компанії, виключення досі становили преміум-клієнти, які як і раніше отримували рахунки зі Швейцарії.

З березня і вони будуть переведені на обслуговування в Ірдандію. Крім того, підрозділи Yahoo у Франції та Німеччині продовжать працювати з клієнтами від свого імені, але рахунки вони також будуть виставляти через Ірландію.

Відзначимо, що основний конкурент Yahoo, компанія Google, досягла великого прогресу в справі зниження податків завдяки використанню офшорів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: