"Газпром" судитиметься з Єврокомісією за ціни на газ?

Понеділок, 10 лютого 2014, 12:45

Єврокомісію не влаштували пропозиції "Газпрому", який був готовий піти на поступки в обмін на припинення антимонопольного розслідування.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, єврокомісар Хоакін Альмунія заявив, що з ключового питання - ціноутворення - "Газпром" на вимоги Брюсселя не погодився.

Реклама:

Оскільки це питання для обох сторін принципове, можна очікувати, що в найближчі тижні Єврокомісія пред'явить російської компанії офіційні звинувачення.

 "Газпром", за даними видання, вже готується оскаржити їх у суді.

Єврокомісія проаналізувала пропозиції "Газпрому" про припинення антимонопольного розслідування і вважає, що монополія повинна зробити подальші поступки в питанні ціноутворення, заявив єврокомісар з конкуренції Хоакін Альмунія.

Регулятор підозрює "Газпром" в обмеженні вільного переміщення газу в державах-членах ЄС у Східній Європі, перешкоджанні появи інших джерел поставок, а також у несправедливому ціноутворенні.

"Ми отримали хороші коментарі по двох з трьох питань, які можуть відкрити шлях для формальних зобов'язань, але за цінами ми поки не отримали те, що нам потрібно", - заявив Reuters Альмунія.

"Газпром" відмовився від коментарів.

Як повідомляється, Єврокомісія вважає, що "Газпром" міг зловжити домінуючим становищем, нав'язавши споживачам у Східній Європі контракти з нафтовою індексацією ціни.

Які саме поступки вимагаються від "Газпрому", в офісі Альмунії не пояснили.

Директор газової програми Оксфордського інституту енергетичних досліджень Джонатан Стерн вважає, що ЄК вимагає, щоб "Газпром" надав клієнтам можливість вибору між контрактом з нафтовою прив'язкою і індексацією за спотовими цінами.

"Газпром" же, на думку експерта, не готовий на це для Східної Європи, де не проводять достатньо ліквідних спотових торгів газом.

"Газпром" раніше вже погодився ввести спотову складову в контракти з деякими споживачами в Західній і Центральній Європі. Але на ринку Східної Європи, де "Газпром" залишається єдиним постачальником, компанія цього принципово не робить.

"Зараз ціна в наших контрактах визначається котируваннями світових цін на нафтопродукти, на які ми не можемо впливати", - пояснив начальник управління структурування контрактів та ціноутворення "Газпром експорту" Сергій Комлєв.

"Але як тільки ми перейдемо на спот, нас затягають по судах: будь-яка наша дія стане предметом пильного вивчення з боку антимонопольних органів ЄС", - пояснює Комлєв.

Перехід на ціноутворення на основі котирувань хабів є однією з основних цілей ЄК.

"Газпром", за даними видання, не готовий йти на поступки і відмовитися від нафтової прив'язки.

Це означає, що компанія вже в найближчі тижні може отримати офіційні звинувачення і оборотний штраф у розмірі до 15 млрд доларів.

За даними джерел Reuters, Альмунія намагатиметься закінчити з "Газпромом" до квітня, щоб звільнити собі руки перед травневими виборами до Європарламенту.

"Газпром", у свою чергу, вважає свої позиції міцними і збирається реалізувати своє право на захист і при необхідності оскаржити рішення ЄК в суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: