"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна отримає другий транш від РФ після погашення мільярдного боргу

Понеділок, 10 лютого 2014, 09:02

Україна отримає другий транш російського кредиту тільки після повного погашення боргів за спожитий природний газ на суму понад 2,6 млрд доларів.

Про це заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, Москва виділить Києву другий транш кредиту на суму 2 млрд доларів лише після виконання українською стороною зобов'язань щодо розрахунків за імпортований з Росії природний газ.

"Ми чекаємо виконання зобов'язань українською стороною по розрахунках за газ. Сума там чимала. Наприкінці січня мала бути оплата, вона поки не здійснена. Ми б хотіли, щоб ми разом виконували наші зобов'язання", - сказав міністр.

Реклама:

За даними "Газпрому ", борг НАК "Нафтогаз України" перед російською монополією за поставлене у 2013 році паливо становить 2,63 млрд доларів. У січні "Газпром" поставив "Нафтогазу" 2,45 млрд кубометрів газу на суму 658,4 млн доларів, які українська сторона ще не сплатила.

Якщо Україна не розрахується за куплений в січні газ до 10 лютого, то її загальний борг перед Росією досягне 3,3 млрд доларів, а "Газпром", за угодою від 19 січня 2009 року, може перейти на режим передоплати.

Джерело в Міненерговугілля уточнило, що з урахуванням складної ситуації з розрахунками борг за газ може бути повністю погашений лише до кінця березня.

За словами Сілуанова, згідно з двосторонніми домовленостями, повний обсяг фінансової кредитної допомоги Україні на 15 млрд доларів повинен бути наданий до травня 2014 року.

Раніше в Міненерговугілля сподівалися, що після надання чергового траншу його викупить "Нафтогаз" і розрахується з "Газпромом". Без кредиту одномоментний вихід НАК на міжбанківський валютний ринок з купівлею 3,3 млрд доларів здатний істотно вплинути на курс. Наскільки серйозною буде така корекція, залежить від того, як швидко Нацбанк зможе погасити паніку на ринку.

У "Газпромі" проблеми з оплатою газу не коментують. Керівник аналітичного управління Фонду національної енергетичної безпеки Олександр Пасічник вважає, що, швидше за все, Росія не буде вживати заходів з переведення України на передоплату, поки не сформований новий склад уряду.

"Газова війна можлива в тому випадку, якщо новий прем'єр-міністр не буде влаштовувати Москву. Але якщо Україна не розрахується за газ до кінця I кварталу, то на II квартал "Нафтогаз" вже не отримає знижку", - вважає він.

Нагадаємо, на початку січня НАК і "Газпром" затвердили коефіцієнт до формули ціни на газ на I квартал 2014 року, за яким вона була знижена з 390 доларів до 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: